Hrvatska
StoryEditor

Zadar i Šibenik zajedničkim snagama na najvećem brodarskom sajmu

21. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Jučerašnjim okupljanjem direktora Düsseldorf sajma Goetz Ulfa Jungmichela s predstavnicima hrvatskih institucija i tvrtki male brodogradnje, najavljen je hrvatski odlazak na taj vodeći sajam brodica, jahti i prateće opreme.

Sajam pod nazivom ‘BOOT‘ održavati će se od 19. do 27.01.2013., a razgovara se o tome na njemu sudjelujemo i kao glavni charter partner sajma.

Zadar i Šibenik su se kao vodeće regije s 70 posto charter potencijala odlučile zajedno predstavljati, dok će hrvatski izlagači sudjelovati među 1600 izlagača iz 60 zemalja, dok se očekuje preko 250.000 posjetitelja. Na prošlogodišnjem sajmu sudjelovalo je 14 hrvatskih izlagača. Svoja plovila izložili su proizvođači manjih čamaca, brodica, jedrilica i jahti a zapaženo prisustvo ostvarili su predstavnici ronilačkih agencija i marina. Prema podacima njemačkog strukovnog udruženja BVWW (Udruženje vodenih sportova), koje je provelo anketu među jedriličarima, Hrvatska je za 2012. označena kao druga europska najpoželjnija charter destinacija, odmah iza Baltičkog mora. S druge strane Hrvatska je prva destinacija na Mediteranu, a iza nje su ostale Grčka, Španjolska, Turska i Francuska.O mogućnostima za prijavu i izlaganje na sajmu BOOT 2013. izvijestio je tijekom večeri direktor sajma Goetz-Ulf Jungmichel sa suradnicima, te najavio pružanje pomoći i dogovora oko definiranja ciljeva i mogućnostima hrvatskih izlagača za sajam u siječnju slijedeće godine.Okupljeni hrvatski predstavnici između ostalog su naglasili probleme koji guše tu industriju, te lošu potporu i razumijevanje koje dobivaju od vodećih državnih institucija.

- Još 2002. postojalo je 950 brodova u charteru, dok je danas njh preko 4000, što je neprirodan rast. Od toga su profitirali samo strani proizvođači brodova koji su nam te brodove prodavali, dok se u Hrvatskoj i za hrvatsku industriju brodova i tvrtki nije ništa napravilo kako bi im se pomoglo. Bez obzira što smo vodeći na Mediteranu kada je charter u pitanju, situacija nije nimalo ružičasta – rekao je Ivica Jurišin, predsjednik charter udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na slične probleme upozorili su i ostali predstavnici hrvatskih tvrtki, koji su naglasili probleme oko prevelikih poreza i troškova, koje je država tek ove godine odlučila spustiti, kada je, kako kažu, brodarska industrija već na izdahu.

17. svibanj 2024 07:22