Hrvatska
StoryEditor

Zaduživanjima nećemo kupovati socijalni mir

23. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Ova Vlada neće kupovati socijalni mir zaduživanjima izvana, kao što su to radile bivše vlade. Rekao je to ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, gost emisije Nedjeljom u dva.

Podvukli smo crtu istine i objavili pravo stanje u državi. Nezaposlenost će rasti jer prije nisu napravljene strukturne promjene. Uloga mog Ministarstva je da pripremi "vojsku" nezaposlenih na trenutak kada će se početi otvarati nova radna mjesta, rekao je Mrsić. Ne misli da će se to dogoditi prije početka 2014. Novih otkaza je oko 20.000, no bit ćemo jako socijalno osjetljivi. U prijevremenu će se mirovinu ići uz otpremninu, kao da se ide u redovitu mirovinu, dodao je.

Vladin pregovarački tim je za pregovore sa sindikatima, od premijera Zorana Milanovića dobio samo okvir. Potpredsjednik Neven Mimica je koordinator, ali svi funkcioniramo kao jedno tijelo i nema trgovanja ispod stola, to je ono što smeta sindikatima iz Matice. Neka tuže Vladu da krši pravni okvir Kolektivnog ugovora, ali će na sudu teško dokazati da je sada bolja gospodarska situacija nego 2010., kada je TKU potpisan, poručio je Mrsić. Jedna od klauzula u tom TKU je da ga Vlada može otkazati ako je gospodarska situacija u zemlji loša.

20. travanj 2024 01:46