Hrvatska
StoryEditor

Zagreb čeka Vladinu konkretnu ponudu za kupnju APIS-IT-a

23. Kolovoz 2014.

Državno-gradska Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) i dalje je u vlasničkom statusu quo. Nakon brojnih najava, Vlada RH je kao 51-postotni vlasnik tvrtke prije tri mjeseca donijela odluku da otkupi od Grada Zagreba njegov vlasnički udio.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uputio je, kažu u Vladi, pismo namjere Gradu Zagrebu za kupnju 49-postotnoga poslovnog udjela u APIS IT-u te se čeka njihov odgovor.

- Radna skupina za koordinaciju i praćenje provedbe reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. - 2016. utvrdila je da je neophodno osigurati stopostotno vlasništvo RH nad trgovačkim društvom APIS IT, kao društvom od posebnog interesa čija su djelatnost informatički sustavi i informatička tehnologija - kažu u Vladi.

U Gradu Zagrebu potvrdili su primitak pisma namjere o kupnji poslovnog udjela u APIS IT-u koje je uputio CERP te navode da je u usmenoj komunikaciji dogovoreno da Vlada podnese i financijsku ponudu za udio Grada Zagreba u toj tvrtki.

- Grad Zagreb spreman je razmotriti mogućnost prodaje svoga udjela u društvu ako Vladina ponuda bude prihvatljiva. Razlozi i motivi Vlade za kupnju udjela Grada Zagreb u APIS IT-u nisu poznati, tim više što ocjenjujemo da Vlada u postojećim okolnostima bez ikakvih zapreka ostvaruje sve interese u društvu - kaže zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek.

Kupovnu cijenu za bi Vladu trebao odrediti CERP, a dosad se spekuliralo s iznosom od oko 200 milijuna kuna.

APIS IT većinu poslova obavlja za državu na način da mu se izravno dodjeljuju poslovi. Prošlu je godinu završio s 218,9 milijuna kuna prihoda, 34,3 milijuna kuna neto dobiti i oko 380 zaposlenih.

26. travanj 2024 21:36