Hrvatska
StoryEditor

Zagreb četvrti u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova

24. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Zagreb se nalazi na četvrtom mjestu u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova - ljudski potencijal i životni stil, te na devetom mjestu u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeuropskih gradova budućnosti. Tako je ocijenila vodeća publikacija Financial Timesa za biznis - fDi Intelligence Magazine.

Istraživanjem za 2016./2017. prikupljeni su podaci za 481 lokaciju (294 gradova, 148 regija i 39 lokalnih poduzetničkih partnerstava) za šest kategorij. To su gospodarski potencijal, radno okruženje, isplativost, infrastruktura, naklonjenost poduzetništvu, FDI strategija (strana direktna ulaganja).

Zagreb je u top deset "Velikih europskih gradova budućnosti - ljudski kapital i način života" iza sebe ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalazi Oslo, Muenchen i Hamburg.

U top deset "Južnoeuropskih gradova budućnosti" na vrhu se nalazi Istanbul, potom Madrid, Barcelona, Milano, Lisabon, Ljubljanja, Rim, Ankara, a na 10. mjesto zasjeo je Bilbao.

Od hrvatskih gradova nagrađeni su još i Ivanec na prvom mjestu te Jastrebarsko na sedmom mjestu liste top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

07. svibanj 2024 11:51