Hrvatska
StoryEditor

Zagreb dobiva javne bicikle?

14. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

Tromjesečni pilot projekt Grada Zagreba koji uključuje sustav javnih bicikala započeo je danas s radom. Cilj grada je unaprijeđenje biciklističkog prometa u metropoli, a cijeli projekt napravljen je na ideji Krešimira Dvorskog i Ante Gustina.

- Predložili smo Gradskoj upravi da se napravi jedan pilot projekt na temelju kojega bi se nakon nekoliko mjeseci vidjelo funkcionira li uspješno takav sustav u Zagrebu. Ako uspješno funkcionira, onda bi se preko javnog natječaja tražio najpovoljniji dobavljač - rekao je Dvorski.

Stanice s biciklima postavljene su za vikend na šest lokacija u centru grada: na Glavnom kolodvoru, kod Tehničkog muzeja, NSK, na Kvatriću, u Petrinjskoj i Gundulićevoj ulici.

Prije prvog najma korisnici će morati aktivirati nextbike račun. To će moći napraviti preko web-stranice nextbike.hr, na recepcijama hotela, hostela i turističkom informativnom centru. Nakon aktivacije korisnik će dobiti šifru za otključavanje lokota i može se koristiti biciklom. Usluga prestaje dolaskom na stanicu, zaključavanjem bicikla i odjavom na terminalu.

Aktivacija računa plaća se 79 kuna i taj se iznos koristi na vožnju biciklom. Prvi sat vremena u danu se ne plaća, a svaki ostali sat vožnje stoji osam kuna. Ukoliko korisnik ne vrati bicikl nakon 24 sata platit će naknadu od 750 kuna. Ideju su podržali i iz udruge Moj bicikl.

16. travanj 2024 11:21