Hrvatska
StoryEditor

Zagreb je najkonkurentniji, a Požeško-slavonska županija na dnu ljestvice

07. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je treće istraživanje Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske. Iznenađenja nema, na vrhu je Grad Zagreb ispred Varaždinske i Istarske županije, dok je na posljednjem mjestu Požeško-slavonska županija.

Istraživanje konkurentnosti županija provodi se treći put, a cilj je dati bogatu i kvalitetnu podlogu za kontinuirano praćenje regionalne konkurentnosti u smislu kvalitete faktora koje daju jasnu sliku o jakim i slabim stranama hrvatskih županija.

To može biti dobar vodič za investitore, a ove godine nema velikih promjena. Najkonkurentniji je Zagreb ispred Varaždinske i Istarske županije, a u samom vrhu su Međimurska i Primorsko-goranska županija.

Posljednje mjesto zauzima Požeško-slavonska dok su ispred nje Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija. Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić smatra da je to samo potvrda onog što svi vidimo.

- Nalazi potvrđuju da nema dovoljno brzih promjena, pa stoga ni vidljivog napredovanja konkurentnosti županija.Sve županije imaju pravo na ujednačeni razvoj, a jačanje konkurentnosti županija pretvorit će se u rast nacionalne konkurentnosti. To se jedino može ostvariti suradnjom svih kroz korištenje lokacijskih prednosti i resursa, poticanjem potencijalnih izvora i uklanjanjem prepreka rasta – istaknuo je Mudrinić.

Istaknuo je da se mora bolje povezati obrazovni i istraživački sektor s onim poslovnim jer bez ulaganja u ljude i kompetencije neće doći do rasta konkurentnosti.

Istraživanje je predstavila Slavica Singer koja je istaknula da su Hrvatske statističke regije koje imamo u Europskoj uniji također pri samom dnu konkurentnosti i to je preslika onog što se događa sa županijama. Nakon provedene analize istaknula je neke preporuke koja treba usvojiti kako bi bili konkurentniji.

- Treba razviti monitoring alate koji se trebaju temeljiti na trogodišnjem istraživanju regionalnog indeksa konkurentnosti, a raditi s ciljem jačanja lokalne osposobljenosti za sudjelovanje u upravljanju razvojem, ali i treba ojačati liderski kapacitet za izgradnju regionalne konkurentnosti – rekla je Singer.

Nakon prezentacije održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali Ljerka Puljić iz Agrokora, Helga Bubanović Devčić iz ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Sandra Švaljek ispred Grada Zagreba, rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin, te Jean-Pierre Maričić iz poduzetničkog inkubatora BIOS.

Tema je bila kako podići konkurentnost županija u Hrvatskoj, a panelisti su se složili da se radi o iznimno kompleksnom problemu koji se ne može riješiti bez da se uključe svi dijelovi društva.

Ljerka Puljić slikovito je objasnila da iako je Hrvatska iznimno mala zemlja ima velike raznolikosti koje zahtijevaju posebna planiranja. Pohvalila se da je Agrokor uložio preko tri milijarde kuna u svim hrvatskim županijama, te da su u nekima i najveći poljoprivredni proizvođači.

25. travanj 2024 11:25