Hrvatska
StoryEditor

‘Zagreb je srednje pametan, ali moramo imati ambiciju ući u vrh‘

01. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

‘Zagreb je 35. na listi europskih pametnih gradova od ukupno 70 rangiranih, što ga čini srednje pametnim gradom, ali moramo imati ambiciju ući u vrh‘, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjem skupu pod nazivom ‘Smart City: Zagreb‘.

Skup su organizirali Grad Zagreb i Fakultet elektrotehnike i računarstva te je i održan u prostorijama FER-a. Okupio je brojne profesore, gospodarstvenike i predstavnike državnih institucija. Na skupu je sudjelovao i Giorgio Tonelli, predsjednik European House Ambrosetti, iz Milana, koji je održao predavanje o Living Labu i Smart Cityju te mogućnostima koje razvoj ovakvih projekata mogu donijeti europskim gradovima. 

Svrha skupa bila je predstavljanje infrastrukturnog projekta Smart City: Zagreb na kojem već zajednički rade gradske vlasti i FER. Fakultet je u postupku osnivanja Living Laba, organizacije koja bi okupila najbolje umove i resurse iz javnih i privatnih institucija te lokalne zajednice s ciljem razvijanja vizije Grada Zagreba kao Smart Cityja te zatim pretvaranja te vizije u konkretne poteze. 

Living Lab potiče istraživanja, razvoj i inovacije čiji je cilj poboljšanje uvjeta života u gradu, ističu organizatori skupa. Već je određeno nekoliko područja istraživanja koja su uglavnom usmjerena na energetiku pa je i jedan od važnijih ciljeva razvoj regionalne energetske platforme. Krajnji cilj ovog projekta je pretvaranje Zagreba u pametniji (inteligentniji) grad, a on se provodi u skladu s europskom regulativom o pametnim gradovima, pa postoji i mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova.

‘Ovaj bi projekt trebao umrežiti grad, sveučilište i lokalno gospodarstvo. Sinergijskim efektom stvorili bi se temelji za održivi razvoj ključnih sektora od energetike do javne rasvjete, urbanizma i graditeljstva, odvodnje i okoliša‘, kazao je dekan FER-a Nedjeljko Perić. Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica gradskog ureda za strateško planiranje razvoja grada govorila je o Zagrebplanu, strateškom razvojnom dokumentu grada donesenom prošle godine, a koji se odnosi na razdoblje do 2020. godine. Pri izradi ovog dokumenta, stručnjaci koji su radili na dokumentu proučavali su razvojne dokumente velikih gradova poput Tokija i Pariza, ali i manjih gradova bližih Zagrebu poput Kopenhagena i Ljubljane. Pročelnik gradskog ureda za energetiku Marijan Maras govorio je o već započetim projektima koji se odnose na energetiku, a odvjednik Ivan Tilošanec objasnio je pravne aspekte djelovanja Living Laba.

26. travanj 2024 12:49