Hrvatska
StoryEditor

Zagreb mijenja kućne pločice vrijedne dva milijuna kuna

14. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Doris Kažimir koordinatorica je projekta nabave i ugradnje ploča za označavanje imena ulica i trgova i pločica za označavanje zgrada brojevima u Gradu Zagrebu, te posebna savjetnica gradonačenika za izgradnju grada. S njom smo razgovarali o zamjeni pločica sa kućnim brojevima u hrvatskoj metropoli.

- Simboličnom zamjenom prvog kućnog broja u Mesničkoj i Jurišićevoj ulici, sredinom je godine u Zagrebu započela zamjena pločica sa kućnim brojevima. Koliko ima ukupno takvih brojeva, koja je vrijednost cijeloga projekta, tko ga obavlja i kako se financira? 

- Prvog siječnja ove godine donesen je Pravilnik o izgledu i veličini ploča za označavanje imena ulica i trgova, dopunskih ploča, te pločica za označavanje zgrada brojevima. Građani su u obvezi financiranja pločica prema Zakonu o naseljima, no Gradonačelnik je donio Odluku o sufinanciranju nabave i ugradnje pločica tako da polovicu troškova plaća Grad, a preostalu polovicu građani. Koncem ožujka je raspisan natječaj za nabavu i ugradnju pločica u ovoj godini, čija je procjena vrijednosti dva milijuna kuna. Od dvije pristigle ponude, obje zadovoljavajuće, početkom je travnja sklopljen ugovor sa izvođačem, tvrtkom Pismorad. Za16 tisuća plavih pločica suvlasnici plaćaju 48,75 kuna po pločici, za 800 novih crvenih pločica 153,12 kuna po pločici, te 112,50 kuna za 300 crvenih pločica koje treba popraviti i doraditi. Ukupno na području Zagreba ima nešto više od 131 000 obveznika koji moraju postaviti plavu pločicu (99,16 %), dok 1109 obveznika mora postaviti pločicu sa crvenim rubom (0,84%).

- U kojoj je fazi trenutačno posao, što sa onima koji ne plate promjenu broja, kakve su sankcije?

Do danas je pripremljeno za narudžbu 15 000 pločica, od čega je naručeno od izvođača, odnosno, već isporučeno, negdje oko 13 500 nacrta pločica, uz napomenu da uplate građana još uvijek stižu. Izvođač je do danas ugradio oko 3500 pločica, a planirana dinamika je minimalno 4250 postavljenih pločica kvartalno. U ovoj godini planiramo nabaviti i ugraditi pločice za sve građane, čiji su upravitelji zgrada dostavili podatke, te za sve preostale vlasnike zgrada (obiteljskih kuća, poslovnih prostora itd.) na području gradskih četvrti Donji grad, Gornji grad- Medveščak, Trnje i Trešnjevka sjever. Građani mogu i sami o svom trošku u cijelosti nabaviti pločicu prema Pravilniku, s rokom do prvog siječnja 2017. Godine. Nakon toga, kazna za fizičke osobe će biti od 600 do 1000 kuna, a za pravne osobe od 3000 do 8000 kuna. Preostalo područje Zagreba, za koje ćemo ponuditi sufinanciranje, ćemo podijeliti na tri djela u sljedeće tri godine.

- Uz kućne brojeve, mijenjat će se i ploče s imenima ulica, na kojima će uz ime ulice stajati i objašnjenje tko je osoba po kojoj je dano ime. Kada taj posao započinje i koliko će koštati?

Sustav sa pločama predviđa manjim djelom zamjenu, a uglavnom kompletno novo označavanje, koje je do sada bilo nefunkcionalno. Misli se na novinu sa uzdužnim pločama na stupovima. Vodimo postupak javne nabave ploča od proljeća ove godine, a čija će realizacija biti kompletni sustav u smislu označavanja Grada. Realizacija obuhvaća cijeli Grad, planira se po područjima Grada, a prve godine obuhvaća centralno područje Grada sa najvećim prometnicama.

19. travanj 2024 16:03