Hrvatska
StoryEditor

Zagreb na Savi - Tromi pomaci zamrlog projekta

16. Studeni 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

‘Zagreb na Savi‘, višenamjenski projekt uporabe rijeke o kojem se govori desetljećima, a koji je ponovno aktualizirala sadašnja vlast, stoji već šest mjeseci. Tako se bar može čuti u arhitektonskim krugovima koji se pitaju u kojoj je projekt fazi.

Dubravko Ponoš, direktor Programa Sava, tvrtke zadužene za razvoj projekta vrijednog više od milijardu eura, nabraja aktivnosti koje su provedene otkad je potkraj srpnja zamijenio dotadašnjeg koordinatora projekta Lea Penovića:

– Dobili smo potpisan sadržaj strateške procjene utjecaja na okoliš i osnovano je stručno povjerenstvo za ocjenu studije. Donesena je odluka o odobrenju nastavka izrade dokumenata i potpisani su ugovori o sufinanciranju s HEP-om, Hrvatskim vodama, Agencijom za vodne putove, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom županijom. Zbog tih aktivnosti nikako se ne mogu složiti s tezom da program stoji već šest mjeseci – ističe Ponoš.

Trenutačno su u proceduri izrada strateške procjene utjecaja na okoliš i studije izvodljivosti koje se sufinanciraju europskim nepovratnim sredstvima, i to s 1,5 milijuna eura. EU sufinancira 75 posto, a ostalih 25 posto HEP, Hrvatske vode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Zagreb, Zagrebačka županija te Sisačko-moslavačka. Studije izrađuje europski konzorcij IPF3, a rok za dovršetak jest kolovoz 2015.

‘Zagreb na Savi‘ inače je bio jedan od ključnih projekata bivšega prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića koji je prihvatio i njegov nasljednik u ministarskoj stolici Ivan Vrdoljak. Ambiciozni projekt koji počiva na četiri stupa, vodnogospodarskom, prometnom, energetskom i prostornom, trebao bi angažirati zamrlo hrvatsko građevinarstvo. Bude li išlo sve prema planu, finalizacija se očekuje oko 2030.

16. travanj 2024 06:03