Hrvatska
StoryEditor

Zagrebački holding ide u restrukturiranje, sindikati protiv promjena

26. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Zagrebački holding ide u restrukturiranje, a sedam bivših podružnica postat će trgovačka društva. Odlučili su to većinom glasova zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon burne rasprave o problemima u Holdingu i optužbi nekih zastupnika da Uprava Holdinga nema viziju ni strategiju što i kako dalje. Za restrukturiranje je glasovalo 25 zastupnika, a 21 je bilo protiv.

Davor Bernardić je u ime Kluba SDP-a istaknuo kako već dvije i pol godine ponavlja da Grad treba biti uslužan i istinski servis građanima, a da Holding treba profesionalno obavljati komunalne djelatnosti. Ponovio je da bez analize stanja i plana restrukturiranja nema smjera razvoja ZG holdinga te apelirao na predsjednika Uprave Slobodana Ljubičića da im dostavi plan restrukturiranja. 

Andrija Mikulić je u ime Kluba HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i Bloka umirovljenici ocijenio neistnitom tvrdnju gradonačelnika Milana Bandića da radnicima u Holdingu i Gradskoj upravi neće biti isplaćene plaće ako Gradska skupština danas ne podrži restrukturiranje Holdinga.

- Holding se 2006. stvarao da bi postao racionalna tvrtka, a danas se odvajaju podružnice bez ijednog argumenta ekonomske opravdanosti - rekao je te upitao zašto podružnice postaju vlasništvo Grada, a njihova imovina ostaje u Holdingu.

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji je u ime Kluba HSLS-a i HSS-a naveo kako je to prvi korak restrukturiranja, a u drugom koraku traži da se plan restrukturiranja ‘stavi na stol‘ za svaku podružnicu. 

- S restrukturiranjem se kasni i s time je trebalo krenuti puno radnije, a svako odlaganje bit će još teže - rekao je Ferdelji.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) je za plan restrukturiranja i za buduću prodaju komercijalnih djelatnosti, no protivi se prodaji monopolnih komunalnih društava.

Holding je pacijent na aparatima i više nemamo vremena, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić u završnom obraćanju gradskim zastupnicima. Sindikatima i oporbenim zastupnicima poručio je da nema alternative restrukturiranju ZG holdinga.

Svi sindikati koji djeluju u Zagrebačkom holdingu okupili su se jutros ispred Stare gradske vijećnice, uoči sjednice Gradske skupštine, protiveći se najavi pretvaranja Holdingovih podružnica u trgovačka društva. Gradski zastupnici HDZ-a zatražili su da se ta točka skine s dnevnog reda, no taj prijedlog na početku sjednice nije prošao.

25. travanj 2024 23:17