Aktualno Hrvatska Preporučeno Znanja

Zagrebački studenti među najboljima na Europskom debatnom prvenstvu

Lider/Hina

Studenti zagrebačkog Sveučilišta bili su među najboljim timovima na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom od 30. srpnja do 5. kolovoza u Novom Sadu, priopćeno je u utorak iz Zagrebačkog studentskog debatnog foruma.

Oni su se plasirali u finale među timovima kojima je engleski drugi jezik te u polufinale u kategoriji timova kojima je materinji.

>>>Studenti FER-a Nives i Luka otvaraju vrata svemirske industrije

Zagrebačko su sveučilište predstavljala dva tima – Tin Puljić sa Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem sa Ekonomskog fakulteta te Martin Rosenzweig sa PMF-a i Luka Baković sa FER-a kao i Matea Bogdan s Pravnog fakulteta, kao sutkinja. Tin Puljić i Lovro Šprem plasirali su se u finale u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinale u tzv. Open kategoriji u kojoj se natječu i timovi kojima je engleski jezik materinji.

Na natjecanju na kojemu je sudjelovalo gotovo 200 timova iz cijele Europe Tin Puljić i Lovro Šprem ostvarili su najveći uspjeh u hrvatskoj debatnoj povijesti. Na putu do svojeg uspjeha pobjeđivali su timove s najprestižnijih svjetskih Sveučilišta poput sveučilišta Trinity u Dublinu, London School of Economics, nizozemskog sveučilišta Leiden i mnogih drugih, a mnogo govori i činjenica da su prije naših predstavnika s natjecanja ispali svi timovi snažnih i poznatih institucija kao što su Cambridge, Durham ili University College London.

>>>Križevački Prostec najbolji hrvatski studentski start-up, ide u Kopenhagen na svjetsko natjecanje

Morali su pokazati vrsno poznavanje širokog spektra tema o kojima su raspravljali sa samo 15 minuta pripreme za svaku debatu, zastupajući stranu koja se ne poklapa nužno s njihovim osobnim uvjerenjima. Intervencije MMF-a u monetarnu politiku zemalja u krizi, koncept kolektivne krivice za zločine protiv čovječnosti, uloga SAD-a u suzbinjanju narkokartela u Kolumbiji tek su neke od tema o kojima su natjecatelji morali pokazati zavidno znanje.

 

Komentari