Hrvatska
StoryEditor

Zagrebački ugostitelji traže stopu PDV-a od 10 posto

24. Studeni 2016.

Zagrebački ugostitelji u četvrtak su sa svog foruma zatražili snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto, uz poruku da predloženim povećanjem PDV-a s 13 na 25 posto i onim kao i svi drugi ugostitelji u Hrvatskoj, dolaze na rub egzistencije.

Forum zagrebačkih ugostitelja je u Hotelu Esplanade okupio oko 300 zagrebačkih ugostitelja koji su uz ostalo istaknuli da žele plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu te priznavanje troškova reprezentacije (poslovni ručkovi i večere) u 100-postotnom iznosu, a ne u 30 ili 50-postotnom o čemu se govori.

Sa skupa, kojeg organizira Udruženje ugostitelja Zagreba, uz ostalo je zatraženo i ukidanje poreza na potrošnju koji se na lokalnoj razini kreće do tri posto i kojeg plaćaju jedino ugostitelji, a zbog sve manjeg broja kvalificiranih i kvalitetnih radnika predlažu i da u strukovnim školama omjer prakse i teorije bude 70 prema 30.

Ugostitelji su pozvali i ministra turizma da se aktivno uključi u zaštitu ugostitelja te podržali sve napore Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore kako možda ipak ne bi došlo do povećanja PDV-a na 25 posto.

Ugostitelji su pozvali i ministra turizma da se aktivno uključi u zaštitu ugostitelja

Zagrebački su ugostitelji upozorili i na neke slučajeve nelojalne konkurencije te su neka svoja traženja usmjerili na grad Zagreb, pri čemu su iznijeli primjere hladnjaka i opreme za hlađenje pića uz kioske i trgovine, a smatraju i da u dodjeli javnih površina prioritet trebaju imati ugostitelji kojima je to glavna djelatnost.

Na Forumu su bili i predsjednici HOK-a Dragutin Ranogajec te Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak koji su istaknuli kao su bili šokirani što je Vlada uopće predložila povećanje PDV-a za ugostiteljske usluge, u čemu najveću stavku ima hrana pa će time najviše biti oštećeni upravo restorani.

"Neće u Turskoj vječno biti terorizam niti u Grčkoj izbjeglice, a kada se to stabilizira pitanje je što ćemo mi moći ponuditi da bi bili konkurentniji od te dvije i drugih zemalja s obzirom na ovakav PDV i brojne druge parafiskale i fiskalne namete", kazao je Ranogajec, koji očekuje da se u Saboru uvaže amandmani ugostitelja.

Razmislit će i o traženju ocjene ustavnosti povećanja stope PDV-a

Ugostitelji će, kako su najavili, razmisliti i o traženju ocjene ustavnosti povećanja stope PDV-a na ovakav način, a neki zagrebački ugostitelji u razgovoru upozoravaju da će neke zaposlene u restoranima morati otpustiti, ako se stvarno PDV poveća na 25 posto.

"Kada je stopa PDV-a smanjena na 13 posto digli smo kredit, uredili restoran, zaposlili dvoje ljudi, a sada će nam duplo viši PDV ‘pojesti‘ kredit, jednog čovjeka smo već otpustili, a iako za Advent očekujemo veliki promet on će nam biti zaliha za prva dva mjeseca iduće godine nakon čega nam očito prijeti stagnacija", kazala je Maja Rešetar Preprotić iz restorana Valis Aurea u središtu Zagreba.

Po podacima iznijetim na Forumu, u Zagrebu posluje 4.870 ugostiteljskih objekata i u njima je u prvih devet mjeseci ove godine izvršeno 905 inspekcijskih nadzora, a u više od polovice njih nije bilo povreda zakonskih propisa. Od 460 utvrđenih prekršaja trećina su bili tzv. ponavljači, koji su manje-više svake godine na toj listi, a izrečeno je 215 kazni od kojih je naplaćeno 462,3 tisuće kuna.

23. travanj 2024 20:00