Hrvatska
StoryEditor

Zahvaljujući novim zakonima 400 milijuna kuna manje za razvoj lokalne zajednice

06. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Ministarstvo financija posljednjeg dana srpnja otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji bi, ako bude usvojen, za dio županija mogao značiti smanjenje prihoda za čak 25 posto, ustvrdili su danas u Hrvatskoj zajednici županija.

Udio županija u prihodima od poreza na dohodak, prema navedenom Nacrtu, smanjio bi se s 16,5 posto na 12 posto. Zbog brojnih rezova županije su u posljednje dvije godine ostale bez 300 milijuna kuna, a nove izmjene bi mogle značiti dodatnih 100 milijuna kuna manje što bi itekako oslabilo njihov položaj, ali i sustav područne samouprave u cjelini, navode u zajednici.

Proces fiskalne centralizacije koji je značajno povećan zadnje dvije godine, učvrstio je položaj Hrvatske kao najcentraliziranije zemlje u Europi. Zakon o porezu na dohodak od 2012. godine do danas mijenjan je čak osam puta ili u prosjeku tri puta godišnje. Samo zadnjim izmjenama navedenog zakona županijama, gradovima i općinama je uzeto dvije milijarde kuna.

- Daljnjim smanjenjem prihoda županijama, po novom prijedlogu zakona i za 25 posto, stanovnici hrvatskih županija imat će 25 posto manje novih škola, 25 posto manje novih zdravstvenih ustanova, 25 posto lošije ceste i vjerojatno 100 posto manje novca za već pripremljenih preko 1000 projekata koji bi, uz pomoć znanja kojeg imamo u županijskim razvojnim agencijama, mogli pretočiti u milijarde eura europskog novca. S ovakvim daljnjim gomilanjem novca samo u centralnoj državi, po ministarstvima i raznoraznim agencijama čudnog imena, definitivno se zapostavlja ostali dio Hrvatske i slabe se jedine institucije u ovoj državi koje pokušavaju povući sredstva iz EU fondova, a to su hrvatske županije o čemu govori više od 1300 uspješnih EU projekata. Taj novac je nepovratno izgubljen zbog kratkovidnosti i neznanja ministra Lalovca. Jedine europske države koje su pobijedile krizu su one koje su ojačale svoju lokalnu, a pogotovo regionalnu samoupravu - ističe Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Vlada je na svojoj 241. sjednici, održanoj dva dana prije nego je otvorena rasprava o Nacrtu, razmatrala Prijedlog odluke o evidentiranju svih nekretnina na području jedinica lokalne samouprave što je priprema za uvođenje poreza na nekretnine. Sve navedeno jasan je pokazatelj nastojanja Vlade da upravo porez na nekretnine postane glavni izvor prihoda općina i gradova, a da se porez na dohodak, najznačajniji izvor prihoda lokalnih jedinica i županija, bitno smanji.

Ukoliko Vlada uspije ostvariti da porez na nekretnine postane glavni izvor prihoda jedinica lokalne samouprave, županije bi mogle izgubiti čak do 60 posto prihoda, a gradovi i općine do 50 posto. U tom slučaju cijena komunalne naknade morala bi značajno porasti kroz porez na nekretnine, zaključuju u Hrvatskoj zajednici županija.

14. travanj 2024 23:24