Hrvatska
StoryEditor

Zajam EBRD-a poslužit će i za restrukturiraranje HAC-a i otpremnine radnicima

30. Ožujak 2016.

Dio sredstava od zajma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iskoristit će se za otpremnine radnicima i kompletno restrukturiranje Hrvatskih autocesta (HAC), izjavio je u srijedu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice Vlade.

- U sklopu tog zajma predviđena su sredstva i za restrukturiranje Hrvatskih autocesta i mogućnost uvođenja novog sustava naplate. Dio sredstava će se koristiti i za otpremnine odnosno kompletno restrukturiranje, koje će se provesti u tvrtkama. To je vrlo pozitivan zajam s kamatom od jedan posto, kazao je  Butković, ponovivši da će odgovor na to hoće li se uvesti vinjete dati studija koja bi trebala biti gotova do kraja godine.

- Nakon odluke Vlade da se ide u pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ići će se na potpisivanje ugovora o zajmu, izjavio je Butković prije sjednice Vlade, dodavši i da će ugovor osim njega i predstavnika EBRD-a potpisati i ministar financija.

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici prihvatila izvješće ​​​o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a  za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a kao i ugovora o zajmu između HAC-a i EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura.

Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom 6-mjesečni EURIBOR uvećan za 1 posto marže s mogućnošću fiksiranja kamata. Sredstva će se iskoristiti za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a i to za refinanciranje, odnosno zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita te za restrukturiranje društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC).

Hrvatskim autocestama u ovoj godini na naplatu stiže ukupno 580 milijuna eura glavnica i kamata kredita.

25. travanj 2024 18:57