Hrvatska
StoryEditor

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ugrožava obiteljska gospodarstva

23. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

U prostorijama Hrvatske zajednice županija jutros je održana konferencija za medije vezano uz problematiku Zakona o poljoprivrednom zemljištu čijim se usvajanjem ozbiljno ugrožavaju obiteljska gospodarstva u Hrvatskoj.

Povodom ovotjednog drugog čitanja navedenog Zakona u Saboru, Hrvatska zajednica županija inicirala je konferenciju na ovu temu, jer javnost mora biti upoznata s poražavajućim i pogubnim posljedicama ove mjere za OPG u Hrvatskoj. Konferenciji su prisustvovali: Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija; Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić, naglasio je da danas u Hrvatskoj postoji preko 185.000 OPG-a, a novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, predviđa se da će se broj OPG-a u roku do 2017. prepoloviti.

„Bodovanjem za dobivanje zakupa na zemljište sasvim se marginalizira male, domicilne proizvođače. Još jednom apeliramo na ministra poljoprivrede da Zakon povuče iz procedure i posluša udruge poljoprivrednih proizvođača, župana, gradonačelnika i načelnika koji uočavaju velike propuste u nacrtu Zakona. Ovaj Zakon će sahraniti hrvatska poljoprivredna gospodarstva nauštrb velikih tvrtki i jakih tržišnih igrača„, poručio je Tolušić.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević je istaknuo: „ Ovo je Zakon protiv OPG-a, ali još bitnije je da je protiv Slavonije. Zemlja je naše nacionalno blago, pa se pitam čiji je interes da se ovako loše s njom postupa.“

„ Hrvatsko selo propada, a resorno ministarstvo to ignorira. Još uvijek ne postoji strategija razvoja poljoprivrede, ali nam ona možda neće ni trebati kad uništimo slavonskog seljaka.“ nadodao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Također, predsjednik Zajednice naglasio je da se zakup zemljišta daje na vrijeme od 50 godina. To je dodatni razlog dobrog promišljanja o bodovanju i davanju šanse domicilnim proizvođačima, mladima i OPG-ima koji već koriste zemljište u svojoj lokalnoj zajednici te od toga prehranjuju svoje obitelji.

23. travanj 2024 17:02