Hrvatska
StoryEditor

Zaposlenih u industriji 4 posto manje nego lani

02. Prosinac 2013.

U hrvatskoj je industriji krajem listopada ove godine broj zaposlenih bio 0,4 posto manji nego krajem rujna te 4 posto manji u odnosu na stanje s kraja istog mjeseca lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Proizvodnost rada u hrvatskoj industriji je pak u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasla za 3,5 posto.

Statistički podaci prema pojedinim djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u listopadu u odnosu na rujan, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji pao za 0,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,4 posto, dok je u rudarstvu i vađenju zaposlenih bilo 3,2 posto više.

Na međugodišnjoj razini, prema listopadu lani, u prerađivačkoj je industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 3,2 posto manje zaposlenih nego u listopadu 2012. godine.

Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 5,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom bilo je 12,7 posto manje zaposlenih nego u listopadu prošle godine.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prvih deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji povećana za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju za 4,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom proizvodnost je porasla za 25,8 posto.

19. travanj 2024 04:57