Hrvatska
StoryEditor

Zaštita mađarskih potrošača u Hrvatskoj

18. Lipanj 2012.

Državni inspektorat RH i Nacionalna uprava zaštite potrošača Mađarske potpisali su Sporazum o suradnji u području zaštite potrošača i nadzora nad tržištem, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

Sudionici su se sporazumjeli surađivati u zajedničkim pitanjima iz područja zašite potrošača i nadzora nad tržištem roba i usluga razmjenom informacija i iskustava u primjeni nacionalnih zakona i propisa u području zaštite potrošača, praktičnoj primjeni pravnih propisa EU o zaštiti potrošača, iskustvima o radu RAPEX sustava te razmjeni stručnjaka sa područja nadzora nad tržištem.

Nastavak je to dobre suradnje institucija nadzora nad primjenom propisa iz područja zaštite potrošača između dviju država, navodi se. Također, sudionici će se uzajamno pomagati u procesima prekograničnih povreda prava potrošača u slučaju da je sjedište trgovačkog društva ili adresa potrošača u jednoj od ove dvije države.

Iako sporazum ne stvara obveze prema međunarodnom javnom pravu, on je izraz volje da se potrošačima osigura što sigurnije tržište proizvoda i usluga, pa i u predstojećoj glavnoj turističkoj sezoni kada veći broj mađarskih državljana boravi na našoj obali i otocima, navode iz Državnog inspektorata.

Cilj je sporazuma osim kontinuiranog provođenja inspekcijskog nadzora osigurati i kontinuiranu komunikaciju te brzi protok informacija i dostavu podataka unutar sustava službenih kontrola između svih tijela i institucija uključenih u sustav nadzora nad tržištem roba i usluga u Hrvatskoj, ali i sa srodnim institucijama nadzora na susjednim tržištima.

Glavni inspektor mađarske Nacionalne uprave zaštite potrošača Ištvan Pinter i glavna inspektorica Državnog inspektorata Božena Vrbanić očekuju da će potrošači imati konkretnu korist od primjene ovoga sporazuma.

25. travanj 2024 07:51