Hrvatska
StoryEditor

Zašto je antena mnogim Istranima samo ukras na krovu?

14. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Slike i tona nema u Puli, Fažani, Medulinu, Rovinju.. Do smetnji, kako doznaje Glas Istre, dolazi zbog činjenice da talijanske televizije od prosinca 2010. godine emitiraju na frekvencijama koje su međunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj.

Ponovna pojava smetnji, navodi se i na službenim stranicama Odašiljača i veza, kojih praktički nije bilo tijekom zime, bila je očekivana s dolaskom toplijeg vremena. Naime, ono pogoduje rasprostiranju talijanskih signala preko mora.

- Od konca svibnja povećan je broj pritužbi gledatelja na prijam signala digitalne televizije na cijeloj jadranskoj obali, a posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jedan od bitnih uzroka su smetnje iz Italije, koje su se pojačale zbog prelaska južnih talijanskih regija (osobito Puglie) na digitalni TV signal krajem svibnja, a s toplijim vremenom one postaju još izraženije. Prisutne su osobito na 51. kanalu mreže MUXA (HTV1, HTV2, RTL, Nova TV). Od početka prosinca 2010. smetnje su i na području cijele Istre (regija D5), djelomično i u D7 (Zadar, Šibenik), a sada su se proširile i na južni dio Hrvatske. Što se hrvatskih odašiljača tiče, naglašavamo da svi rade ispravno i u skladu s dozvolama, piše na stranicama OiV-a.

U svom odgovoru kažu da se, što se tiče talijanskih smetnji na području Istre, situacija nažalost nimalo nije popravila. Smetnje su i dalje prisutne, a talijanska strana nije poduzela ništa konkretno u rješavanju tog problema. S dolaskom vrućeg vremena, naglašavaju, te smetnje su još izraženije zbog povoljnijih fizikalnih uvjeta propagacije signala preko mora.

- Broj pritužbi gledatelja zbog smetnji značajno je veći nego po bilo kojem drugom pitanju, a pod utjecajem smetnji je cijela zapadna obala Istre, od Pule do Buja i Umaga. Osim Istre, od svibnja ove godine ista situacija se događa duž cijele jadranske obale, a osobito na krajnjem jugu, na dubrovačkom području i otocima, što je uzrokovano prelaskom južnih talijanskih regija na digitalno odašiljanje, veli Nevenka Artić Banovec, voditeljica Korporativnih komunikacija OiV-a.

Na pitanje što gledatelji mogu učiniti, iz OiV-a napominju da je u situaciji kada zemaljski TV prijem nije moguć ili je ometan alternativa satelitski prijem programa HRT-a (upute se mogu pronaći na na www.hrt.hr ), a s njihovim odjelom pristojbe treba potpisati ugovor o najmu satelitske kartice (e-mail adresa Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te naglašavaju da se dodatna pretplata ne plaća.

Na upit moraju li oni koji ne vide televizijski program plaćati pretplatu, iz OiV-a vele kako je plaćanje pristojbe zakonska obveza, potpuno izvan njihove nadležnosti te su nas za dodatne informacije uputili na HRT. Naglašavaju da ih gledatelji i dalje mogu kontaktirati na besplatni broj telefona 0800-0897 (radnim danom 8 do 20 sati) ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi prijavili problem i pokušali pronaći rješenje, piše Glasistre.hr

20. travanj 2024 06:54