Hrvatska
StoryEditor

Zašto ne lovimo liječnike u koloni migranata?

10. Listopad 2015.

Prošlog vikenda Hrvatskom nisu krstarili samo migranti, nego i zdravstveni headhunteri. Draftanje sadašnjih i budućih zdravstvenih djelatnika za rad u bogatijim državama EU izazvalo je veliki interes branše u Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Novost je mogućnost zdravstvenih vikend-poslova. Tako bi se liječnici mogli pridružiti vikend-nogometašima, koji za jedan trening i utakmicu (petak-subota) u klubovima nižeg ranga u Austriji svaki tjedan inkasiraju najmanje 100 eura (plus putni troškovi i bonus 50-100 eura za pobjedu). No liječnici te medicinske sestre i tehničari važu za i protiv trajnog odlaska na Zapad trbuhom za kruhom. O velikom interesu za odlazak u inozemstvo svjedoče i podaci hrvatskih strukovnih komora, koje navode da je do sada 736 medicinskih sestara te 927 liječnika zatražilo potvrdu za odlazak u inozemstvo. Iza svake od tih 1663 potvrda skriva se po jedna obiteljska drama. Što će biti s roditeljima u Hrvatskoj, a kako će se obitelj snaći na dalekom sjeveru, što sa suprugom koji/koja nije medicinar, a što sa školovanjem djece… Pečalbarske dvojbe još su dramatičnije u sjeni rijeke migranata koja se ovih dana prelijeva i preko Hrvatske.

A što će biti s domaćim zdravstvom? U sjeni lova na liječnike barata se podatkom da Hrvatskoj već sad nedostaje više od 2000 liječnika. Doduše, to je paradna brojka kojom bi Hrvatska dostigla europski zdravstveni prosjek. Prema toj logici, Hrvatskoj nedostaje 15.600 eura BDP-a po glavi stanovnika da skoči s 10.100 eura na europski prosjek. Stvarnost je ipak malo drugačija. U Hrvatskoj su trenutačno na HZZ-u otvoreni natječaji za 98 liječnika i 105 medicinskih sestara. A možda se nekoga od njih moglo vrbovati iz izbjegličke kolone, primjerice osiguranjem posla ocu liječniku, uza smještaj za cijelu obitelj. Naravno, dobro organizirana država odavno bi imala svoje headhuntere za deficitarna zanimanja (zdravstvo, IT…) u kampu u Opatovcu.

08. svibanj 2024 05:56