Hrvatska
StoryEditor

Zašto ulagati u obnovljive izvore energije

02. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska će do 2030., prema procjenama, uvoziti sedamdeset posto ukupne energije. Te je procjene dijelom ublažilo pristupanje EU, zbog čega je Hrvatska morala provesti niz reformi u energetskome sektoru.

Prilagodba nacionalnoga zakonodavstva pravilima EU, posebno onima koji jamče daljnju liberalizaciju i otvaranje tržišta energije, kontinuirana je i nakon pristupanja. S druge strane, velika uvozna ovisnost i visoka cijena energije ostavljaju golem prostor za gradnju kapaciteta obnovljivih izvora energije.  

U usporedbi s mnogim članicama EU Hrvatska ima mnogo bolje uvjete iskorištavanja obnovljivih izvora energije – zbog povoljnoga geografskog položaja i klime, sa 2600 sunčanih sati na godinu, ima velik energetski potencijal u iskorištavanju sunčeve energije. Administrativni okvir za komercijalnu uporabu obnovljivih izvora energije dobila je 2007. kad je uvedena zajamčena tarifa (engl. feed-in tariff) za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora. Svaki je proizvođač dobio pristup prijenosnoj i distribucijskoj mreži te mogućnost prodaje proizvedene energije prema zajamčenoj otkupnoj cijeni, i to u razdoblju koje jamči povrat investicije i dobit!

Investicijska prilika

Ovisno o vrsti i instaliranoj snazi postrojenja za proizvodnju električne energije, paket zajamčenih tarifa nudi različite otkupne cijene, pri čemu su posebno poticajne tarifne stavke za fotonaponske elektrane instalirane na postojećim objektima, snage do 30 kW. Upravo se u dijelu najma postojećih krovnih površina i gradnje malih fotonaponskih elektrana snage do 30 kW tvrtka DAS energija nametnula kao tržišni lider. DAS energija lider je na tržištu malih fotonaponskih elektrana instaliranih na različitim već sagrađenim objektima. Osnovali su je Danijel Szabo, građevinski poduzetnik, i Atila Butko, ovlašteni inženjer elektrotehnike. Od 2010., kad su sagrađene i u pogon puštene prve integrirane fotonaponske elektrane diljem Hrvatske, tvrtka pokreće intenzivan program najma krovnih površina. Taj je program počeo 2012.

Pri tome se posebna pozornost daje uređenim zemljišnoknjižnim i vlasničkim odnosima svake nekretnine. Naime, s vlasnicima nekretnina, a riječ je uglavnom o privatnim osobama, sklopljeni su dugoročni ugovori o najmu krovnih površina kako bi se zajamčio dugoročan, neometan i siguran rad postrojenja.

Stručnjaci na raspolaganju

U većini je primjera, uz plaćanje najamnine, vlasnicima nekretnina besplatno sagrađeno fotonaponsko postrojenje za pripremu potrošne tople vode. Kad  ugovor o povlaštenom otkupu električne energije istekne, dakle nakon 14 godina, postrojenje prelazi u vlasništvo najmodavca. U paketu koji se nudi zainteresiranim investitorima 56 je pojedinačnih postrojenja s ukupnim kapacitetom od 660 kWp. U njih su ugrađeni moduli tvrtke Yingli i pretvarači tvrtke Power One/ABB.

Uz uloženi vlastiti kapital postrojenja su sagrađena i kreditom Zagrebačke banke od 1,16 milijuna eura, kamatnu stopu od šest posto plus euribor te rok od deset godina, no kredit se može zatvoriti u svakome trenutku.

Bude li investitoru potrebno, stručnjaci tvrtke DAS energija mogu nastaviti upravljati sustavom. Prodaje se cjelokupni SPV (d.o.o.), pri čemu je važno napomenuti da su sva postrojenja u trajnome pogonu, posjeduju svu potrebnu dokumentaciju i imaju sklopljene ugovore o otkupu električne energije s državnim operatorom tržišta energije HROTE-om.

DAS energija d.o.o. u brojkama

• 56 fotonaponskih elektrana • 660 kWp ukupne instalirane snage • 1140 kWh prosječna je proizvodnja • zajamčena (feed-in) tarifa iznosi 0,42 eura• godišnja je proizvodnja električne energije 752.400 kWh • bruto godišnji prihod: 316 tisuća eura• neto godišnji prihod: 269 tisuća eura • 14 godina traje ugovor o otkupu • cijena SPV-a (uzimajući u obzir zajam od 1,16 milijuna eura) iznosi 1,95 milijun eura

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

20. travanj 2024 02:17