Hrvatska Preporučeno

Zatvorska ekonomija: I hrvatske kaznionice u lovu na novac iz EU fondova

Edis Felić

Kaznionice u Požegi, Valturi, Turopolju i Gospiću prijavile su se za novac iz Fonda za ruralni razvoj za svoje projekte ukupno vrijedne 4,3 milijuna kuna, za koje očekuju povrat od 2,6 milijuna kuna.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da je najveće ulaganje ono u nabavu poljoprivredne mehanizacije u Valturi, od 1,7 milijuna kuna, a očekivani je povrat iz Fonda 70 posto, odnosno 1,2 milijuna kuna. Ondje na godinu proizvedu milijun litara mlijeka i 40 tona junetine žive vage, 20 tona govedine i 23 tona svinjetine, a na 300 hektara zemljišta proizvode i hranu za stoku te povrće i voće za koje imaju kupce. Planiraju ulagati u bioplinski pogon, sanaciju laguna i odlagalište stajnjaka; vrijednost je ulaganja oko 12 milijuna kuna.

Ante Šprlje

U Požegi je pak ulaganje, doznajemo iz Ministarstva na čijem je čelu Ante Šprlje, vrijedno 1,5 milijuna kuna i očekuju povrat od 50 posto. Na godinu proizvedu oko 2800 svinja i uzgoje oko 250 ovaca. Koriste se s ukupno 220 hektara poljoprivrednih površina, od čega na 120 hektara uzgajaju kukuruz za vlastitu proizvodnju hrane, a na 60 hektara pšenicu koju prodaju na tržištu. Na ostalim poljoprivrednim površinama uzgajaju voće i povrće namijenjeno prehrani zatvorenika. Mao su manja ulaganja u Gospiću (615 tisuća kuna i očekivani povrat od 80 posto) i Turopolju (500 tisuća kuna, očekivani je povrat 40 posto), gdje se također bave stočarstvom i ratarstvom.

Komentari