Hrvatska
StoryEditor

Zbog čega je došlo do zabrinjavajućeg pada isporuke mlijeka od 16 posto?

25. Veljača 2014.

Isporuka mlijeka u Hrvatskoj tijekom prošle godine pala je za 16,35 posto, što je na Stručnom savjetu za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka ocijenjeno zabrinjavajućim, a zbog čega Ministarstvo poljoprivrede zajedno s proizvođačima i udrugama te svim stručnim službama nastoji pronaći način da se ti negativni trendovi zaustave, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede gdje je danas održan stručni savjet za mlijeko.

Iako je generalno trend negativan, ipak je u posljednja četiri mjeseca došlo i do određene stabilizacije te manjih stopa pada, navodi se u priopćenju sa sjednice stručnog savjeta na kojoj se raspravljao o aktualnom stanju u proizvodnji i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda te je prezentiran ustroj i način funkcioniranja proizvođačkih organizacija u Bavarskoj.

Prenosi se i izjava pomoćnice ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić da je pozitivno što je količina isporučenog mlijeka po isporučitelju počela rasti, primjerice u prosincu za 8,8 posto.

"Ako bi se takav trend nastavio, tijekom ove godine može se očekivati i rast proizvodnje", dodala je Blažić.

U priopćenju se ističe i kako je udio mlijeka prvog razreda u ukupno isporučenim količinama dodatno narastao na više od 95 posto svih količina, što dodatno pojačava konkurentnost proizvođača.

Zaključeno je kako su otkupne cijene mlijeka zadovoljavajuće i stabilne te su rasle tijekom cijele 2013. godine, navode iz Ministarstva.

Ipak, ulazak Hrvatske u EU te promjene u izvozu na tržišta CEFTA-e ukazao je na nisku konkurentnost hrvatskog mliječnog sektora, što se posebno odrazilo u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila samo 20,3 posto, što je zabrinjavajući podatak, istaknuto je na savjetu.

Predstavnici Ministarstva i Agencija za plaćanja u poljoprivredi izvijestili su članove savjeta o isplati prvog dijela poticaja te dali sva dodatna objašnjenje oko načina obračuna svih plaćanja.

Također je dana i informacija o isplati drugog dijela poticaja u ovoj godini, kao i načelima i pravilima po kojima će se potpore isplatiti u 2015. godini, kao prijelaznoj godini prije uvođenja nove Zajedničke poljoprivredne politike, navodi se u priopćenju i najavljuje kako će se tijekom idućeg tjedna održati još jedan sastanak s proizvođačima mlijeka u vezi s upitima i nejasnoćama oko isplate poticaja.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede izvijestili su i kako su pojačane aktivnosti i rad na dodijeli poljoprivrednog zemljišta, a nastavit će se jačim intenzitetom kako bi stočari i proizvođači mlijeka mogli doći do neophodnih poljoprivrednih površina za proizvodnju hrane.

S ciljem pomoći proizvođačima i povećanja produktivnosti u proizvodnji mlijeka sve stručne službe Ministarstva, savjetodavne službe, Hrvatska poljoprivredna agencija dodatno će se angažirati na davanju stručne pomoći i savjetovanja te prijenosa znanja na proizvođače, navode iz resornog ministarstva.

Na prezentaciji Udruženja bavarskih proizvođača mlijeka i bavarskog Instituta za profitabilnu proizvodnju mlijeka prikazana su načela i način funkcioniranja proizvođačkih organizacija u Bavarskoj koja danas ima 35.000 proizvođača mlijeka i 150 proizvođačkih organizacija koje su nakon ‘mliječne krize‘ 2008. intenzivirale svoje djelovanje i jačanje pregovaračke pozicije prema otkupljivačima mlijeka u čemu im je pomogao i tzv. mliječni paket izrađen na razini EU.

05. svibanj 2024 08:08