Hrvatska
StoryEditor

Zbog decimala zaposleni u javnom sektoru ostaju bez povećanja plaća

04. Prosinac 2015.

Bit će povećanja, neće biti povećanja... Kako stvari stoje, zaposlenici u javnom sektoru ostat će bez povećanja plaća od šest posto s početkom 2016.

Naime, Državni zavod za statistiku potvrdio je rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu no, prosjek zadnja dva kvartala rasta BDP-a iznosi 1,99948 posto. To nije dva i više posto što bi donijelo aktiviranje sporazuma o povećanju plaća za šest posto koji su potpisali sindikati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom 2009. godine.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, bez obzira na podatke DZS-a kaže da sindikati u javnom sektoru očekuju rast plaća od šest posto i aktiviranje sporazuma koji su potpisali s bivšim premijerom Ivom Sanaderom 2009. godine.

- Ako 1,99948 posto nije dva, onda je ne znam matematiku - ljutit je Pleša te dodaje kako sve ove godine ama baš nitko nije spominjao decimale. Za njega je cijela pričao oko izmotavanja povećanja plaća neozbiljna i drži da se njome šalje loša poruka ne samo sindikatima, nego svim zaposlenicima u javnom sektoru.

- Od nove Vlade očekujem da joj jedan od prvih poteza bude aktiviranje sporazuma i povećanje plaća - poručio je Pleša.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, isprva je bio uvjeren da je rast BDP od 2,8 posto u posljednjem kvartalu dobra vijest za javni sektor. No, na naš upit da je prosječni rast u dva kvartala ipak manji od dva posto te da iznosi 1,99948 posto nastao je tajac. A Vilim Ribić rijetko zašuti.

- Onda ništa, vi ste u pravu - zaključio je Ribić.

25. travanj 2024 09:40