Hrvatska
StoryEditor

Zbog ‘Lex Perkovića’ Hrvatska neće ostati bez novca iz EU fondova

28. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je rezultate Zakona o investicijama i unapređenju investicijskog okruženja koji je u 11 mjeseci donio 152 zahtjeva.

U ministarstvu su posebno zadovoljni s činjenicom da su u 11 mjeseci privukli skoro jednak broj zahtjeva kao bivši zakon u pet godina. Ovim zahtjevima otvorit će se oko 4000 radnih mjesta, a planirane investicije su vrijedne preko četiri milijarde kuna.

- Imamo tri poluge za poticanje poduzetnika. To su direktni poticaji iz proračuna, financiranje investicija, te potpore za direktne investicije. Postigli smo identičan rezultat u 11 mjeseci kao što je bivša Vlada napravila u pet godina. Najkonkurentniji smo s njim u okruženju i to je dokaz da je zakon dao kvalitetne rezultate – rekao je ministar Gordan Maras.

Plan je da se investicije realiziraju do sredine iduće godine. Od pristiglih zahtjeva 79 se obrađuje, 61 čeka nadopunu, a do kraja godine očekuje se još 50-ak zahtjeva. Kada se gleda po županijama najviše zahtjeva došlo je iz Varaždinske i Splitsko-dalmatinske županije, dok nitijedan zahtjev nije došao iz Šibensko-kninske županije. Ministar se osvrnuo i na najave rezanja parafiskalnih nameta što se pojavilo u nekim medijima.

- To je na neki način ulaganje u poduzetnike jer po predviđanjima ćemo im uštedjeti milijardu kuna. Što se tiče mojeg ministarstva moram reći da će doći do reforme komorskog nameta s novim zakonom o obrtu, a u dogledno vrijeme će se sigurno ukinuti obavezno plaćanje i prijeći će se na dobrovoljno. To govorim iz iskustva, a to bi se moglo dogoditi u razdoblju od nekih pet godina – istaknuo je Maras.

Osvrnuo se i na aktualnu temu ‘Lex Perković’, te je uvjeren da Hrvatska neće ostati bez novca iz EU fondova zbog tog slučaja.

- Već sada imamo  procedure koje moraju proći akreditaciju kod Europske komisije kako bi naši poduzetnici i obrtnici mogli doći do sredstava EU fondova. U sljedećem razdoblju za njih će biti namijenjeno preko milijardu eura i na njima je da kvalitetnim projektima dođu do sredstava – poručio im je Maras.

27. travanj 2024 01:18