Hrvatska
StoryEditor

Zbog poplava Vlada pokreće javne radove

19. Svibanj 2014.
Piše:
liderhrt

Iz Banskih dvora je priopćeno kako će Vlada u 100-postotnom iznosu financirati javne radove na sanaciji poplavljenih područja. Gradovima i općinama pogođenim poplavama bit će omogućeno angažiranje nezaposlenih osoba na komunalnim javnim radovima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, omogućit će financiranje tih radnika u punom iznosu, odnosno minimalnu plaću će im isplaćivati HZZ, bez participacije lokalnih jedinica vlasti. Programi javnih radova gradova i općina pogođenih poplavama iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, a prema potrebi i drugih županija, odobravat će se po ubrzanoj proceduri, stoji u Vladinu priopćenju.

Inače, odgovarajući na pitanja novinara u Varaždinu, premijer Zoran Milanović jučer je najavio pomoć onima kojima je u poplavama uništena imovina, ali i eventualno utvrđivanje odgovornosti.‘To je linija općina i županije, koja je najodgovornija, i državne službe zajedno. Postoje zapisnici s tih sastanaka i vidjet ćemo je li netko odgovoran na kraju. Jesu li ljudi možda prije trebali biti evakuirani, je li se moglo uopće razmatrati da će nasip popustiti, to su stvari koje, kao i kod svake nezgode, treba utvrditi naknadno‘, rekao je premijer.

Premijer je najavio da će građani kojima je imovina uništena ili nepovratno oštećena, i koji ispunjavaju određene kriterije - dobiti državnu pomoć. Najavio je i mogućnost da se Hrvatska, zajedno sa susjednim zemljama, koje nisu članice Europske unije, zajedno prijave za pomoć iz fondova. Dodao je da će u tom slučaju Hrvatska trebati obaviti većinu tehničkih poslova.

Vlada RH na Twitteru je objavila da će se sva sredstva od PDV-a na telefonske pozive za humanitarne aktivnosti preusmjeriti primateljima donacija.

16. travanj 2024 08:32