Hrvatska
StoryEditor

Zbog povrata PDV-a završio u zatvoru

17. Travanj 2016.

Čim se zatraži neki povrat love, odmah u firmu dotrče jake inspektorske snage, i krenu prevrtati poslovne knjige ne bi li pronašle makar i najmanju nezakonitost, neusklađenost, previd, nespretnost…

U Lideru smo u više navrata, posebno u rubrici ‘Pravda za sve’, objavljivali poduzetnička svjedočenja o presiji s kojom su se suočavali kad bi zatražili novac koji im duguje država. Čim se zatraži neki povrat love, odmah u firmu dotrče jake inspektorske snage, i krenu prevrtati poslovne knjige ne bi li pronašle makar i najmanju nezakonitost, neusklađenost, previd, nespretnost… Neke su tvrtke zbog toga bile prisiljene staviti ključ u bravu, ali još nismo zabilježili da je poduzetnik zbog, primjerice, zahtjeva za povrat poreza završio u zatvoru.

A to se, piše Jutarnji, dogodilo Nizozemcu Emilu Hubertu van Egmondu. Njega je, naime, ganjalo nizozemsko pravosuđe zbog utaja, prevara, pranja novca i krivotvorenja isprava. U međuvremenu je van Egmond započeo neke projektiće u Hrvatskoj. Kupio je i jedrilicu, i tek ona ga je stajala slobode. Zatražio je, naime, prošlog ljeta povrat PDV-a od 100.000 kuna. Poreznici su ga pozvali na razgovor, ali su to javili i policiji, i ode Emil u zatvor, u kojem je bio sve do ožujka, kad je izručen Nizozemskoj.  Pouka priče? Ne tražite novac od države, posljedice mogu biti drastične.

26. travanj 2024 02:49