Hrvatska
StoryEditor

Zbog problema s Imunološkim odobren interventni uvoz cjepiva protiv tetanusa

23. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

Zbog prijetnje nedostatka cjepiva protiv tetanusa, koji je proizvodio Imunološki zavod, Hrvatski zavod za javno zdravstvo interventno će uvesti 30 tisuća doza.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin ističe kako cjepiva protiv tetanusa ima za cijelo prvo tromjesečje ove godine, no prijeti nedostatak imunoglobulina koji se mora davati osobama koje se ozlijede i koje bi mogle biti zaražene tetanusom, prenosi HRT.

- Nakon što je Imunološki zavod izgubio dozvolu za proizvodnju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo prisiljen je interventnim uvozom nabaviti 30 tisuća doza. Trenutno imamo nešto imunoglobulina u Zavodima, također ima ih u bolnicama i hitnim prijemima. Ono na čemu intenzivno radimo je pokretanje interventnog uvoza, a u međuvremenu također u veledrogerijama je dostupno oko 2000 doza tako da očekujemo da ne bi trebalo biti nikakvih problema da se premosti ovaj jedan zastoj u opskrbi - istaknula je Poljičanin.

Voditeljica odjela transfuzijske medicine u Imunološkom zavodu Anka Dorić tvrdi da bi taj zavod mogao proizvesti imunoglobulin koji inače nedostaje na svjetskom tržištu.

- Koliko znam mi još uvijek imamo određene količine populproizvoda, dakle ne potpuno napravljenih hiperimunih antitetanusnih gama globulina ali i ishodne plazme iz kojih možemo proizvesti dostatne količine dok ovaj interventni uvoz ne zaživi - izjavila je Dorić.

Za kupnju dijela Imunološkog zavoda zanimanje pokazala španjolska farmaceutska tvrtka Grifols, svjetski poznati proizvođač programa imunohematologije, otopina za infuziju i dijagnostike. Uz Jadran Galenski laboratorij to je prva svjetska tvrtka koja je pokazala interes za Imunološki zavod, no samo za dio koji se odnosi na preradu krvne plazme. Vlada pak s predstavnicima Grifolsa pregovara o tome da u Hrvatskoj preko Imunološkog zavoda otvore proizvodne pogone.

26. travanj 2024 12:13