Hrvatska
StoryEditor

Zbog slabog upravljanja financijama ugrožen kreditni rejting Zagreba

16. Kolovoz 2013.

Na dan kada Milan Bandić sazvao sastanak sa šefovima Zagrebačkog holdinga zbog nagomilanog duga od 3 milijarde kuna, Standard & Poor‘s je potvrdio važeći rejting Grada Zagreba ‘BB+‘ ali i njegovu negativnu prognozu.

Važeći rejting Grada Zagreba odražava njegovu poziciju administrativnog, financijskog i komercijalnog središta Hrvatske, koja mu je omogućila da skupi umjereno visoku razinu bogatstva, i podupire njegovu i nadalje solidnu proračunsku izvedbu te nisku razinu izravnog duga, navode u agenciji.

Pozitivan utjecaj tih faktora međutim ograničavaju slaba likvidnost Grada Zagreba, ograničeni kapacitet za zaduživanje i ograničena predvidivost njegovih financija, što je uvjetovano institucionalnim okvirom.

"Smatramo da upravljanje gradom pritišće rejting Zagreba, uglavnom zbog ekspanzionističke rashodovne politike iz razdoblja prije ekonomske krize", dodaju.

U agenciji upozoravaju da financijama glavnog grada Hrvatske nedostaje dugoročna perspektiva; njima se upravlja na konsolidirajućem, ali neravnomjernom institucionalnom okviru, koji pojačava oscilacije, a smatraju i da je samo upravljanje gradskim financijama relativno slabo.

"Smatramo da institucionalni okvir u kojem posluju hrvatski gradovi ne osigurava predvidivost. Središnja vlada redovno uvodi promjene u izvorima prihoda i odgovornostima, ohrabruje tijela lokalne uprave da se pri financiranju investicijskih projekata služe neograničenim vanproračunskim izvorima, a njezine su sposobnosti za izvanrednu potporu ograničene", tumače u S&P-u.

Upravljanje gradskim financijama i dalje negativno utječe na kreditnu sposobnost grada, ističu u toj agenciji. U godinama prije međunarodne financijske krize Grad je naglo povećao rashode u sustavu socijalne skrbi i ulaganja koja je financirao preko svog holdinga, uključujući i ulaganja u rizične nekretninske projekte.

Među prednostima u vezi rejtinga, u agenciji izdvajaju velikim dijelom stišane političke napetosti između gradske uprave i gradske skupštine nakon ovogodišnjih lokalnih izbora. Gradonačelnik Milan Bandić uspio je osigurati većinsku potporu u gradskoj skupštini i ponovo uspostaviti kontrolu nad Zagrebačkim Holdingom, napominju.

"Pretpostavljamo da će snažnija politička potpora u skupštini pomoći gradskoj upravi da stabilizira financijsku poziciju Holdinga, koju su proteklih godina oslabili opetovani gubici, financirani kratkoročnim dugom", dodaju.

Grad također ima potencijalne velike obveze zbog nepodmirenih računa Zagrebačkog Holdinga i izložen je rizicima sudskih postupaka preko spora s ministarstvom financija, podsjećaju.

Standard&Poor‘s ujedno je potvrdio važeću negativnu prognozu za Grad Zagreb, koju mu je dodijelio početkom ovog mjeseca zbog snižene prognoze za Republiku Hrvatsku.

Dodaju da bi – čak i ako rejting Republike Hrvatske ostane nepromijenjen – mogli sniziti rejting Grada Zagreba u idućih 12 mjeseci ako izmijene naniže ocjenu o potpori i predvidivosti institucionalnog okvira u kojima posluju tijela lokalne uprave u Hrvatskoj.

Rejting Zagreba mogao bi biti snižen i ako se značajno poveća iznos neplaćenih obveza, što bi signaliziralo znatno slabiju potrošnju no što je predviđeno.

Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić za danas u 11 sati zakazao je izvanredan sastanak sa svim pročelnicima i članovima uprave Zagrebačkog holdinga kojima je prekinuo godišnji odmor. Razlog za hitno okupljanje su navodno novi, alarmantni podaci o stanju u gradskoj megatvrtki čiji se gubici približavaju brojci od tri milijarde kuna.

16. travanj 2024 14:02