Hrvatska
StoryEditor

‘Zbog Spaladium arene Konstruktor je bačen na koljena‘

11. Travanj 2013.

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo da voditeljica Odsjeka za zašitu imovine grada Slavica Radić sudjeluje na ročištu u postupku predstečajne nagodbe nad građevinskom tvrtkom Konstruktor-Inženjeringom u Zagrebu 17. travnja tako da podupre plan restrukturiranja te tvrtke i pritom zastupa interese grada Splita, jednog od 680 vjerovnika.

Grad Split je jedan od 680 vjerovnika, kojima Konstruktor ukupno duguje više od dvije milijarde kuna. Pročelnica za financije splitske Gradske uprave Ljiljana Vučetić izvijestila je kako je na prvom ročištu u postupku predstečajne nagodbe, održanom 13. ožujka, gradu Splitu kao vjerovniku priznato 116 milijuna kuna potraživanja, ali u međuvremenu je stigla obavijest da se to pretvara u "potencijalno potraživanje".

- Danas sam upoznata s novim planom restrukturiranja Konstruktor-Inženjeringa po kojem se predlaže da se toj tvrtki otpiše oko 43 milijuna kuna duga kamata gradu, a za preostalih nešto više od 72 milijuna duga predlaže se da se 25 posto ili oko 17 milijuna otpiše, 40 posto ili oko 30 milijuna pretvori u temeljni kapital tvrtke, a 35 posto ili oko 25 milijuna kuna da se plaća obročno na rok od pet godina - objasnila je Vučetić.

Dogranačelnik Jure Šundov izvijestio je kako na prvome nagodbenom ročištu gradu nije priznato potraživanje od 46 milijuna eura. Istaknuo je kako Vlada RH i banke kao najveći vjerovnici tog postupka predstečajne nagodbe diktiraju i njegov tijek, a ne grad Split.

Konzorcij u sastavu Konstruktor–Inženjering, IGH i Dalekovod kao izabrani ponuđači osnovali su radi financiranja i izgradnje Športsko-poslovnog centra Spaladima tvrtku posebne namjene (TPN) Sportski grad kako bi sklopili ugovor o javno privatnome partnerstvu radi izgradnje, kako je podsjetio Šundov, četiri objekta do 31. prosinca 2011. Izgrađena je samo dvorana Spaladium arene za Svjetsko rukometno prvenstvo, a preostala tri objekta nisu izgrađena te je grad Split, nakon isteka roka za izgradnju do kraja prosinca 2011., prestao plaćati svoje obveze prema Spaladium areni te je ona zbog nedostatka novca zatvorena u jesen 2012.

Vijećnik SDP-a Ivo Baldasar rekao je kako je zbog izgradnje Spaladium arene jedna velika tvrtka Konstruktor-Inženjering s oko 2000 zaposlenih bačena na koljena te da su sada njezini dugovi višestruko veći od njezine vrijednosti.

Vladajući i oporbeni vijećnici u raspravama su isticali kako treba poduprijeti postupak predstečajne nagodbe nad Konstruktor-Inženjeringom jer to, kako su rekli, otvara ‘kakvu-takvu šansu‘ za opstanak te tvrtke i zaposlenih, a stečaj nad tom tvrtkom stvorio bi nove probleme Splitu jer bi veliki dio radnika ostao bez posla.

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo i zaključak da se podupre plan restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe na splitskom Hvidrom. Grad od Hvidre, po riječima Šundova, potražuje oko pet milijuna kuna duga, ali bi pokretanjem ovrhe bila dovedena u pitanje sudbina Hvidre i 131 zaposlenog, pretežito iz braniteljske populacije, te će se ići u predstečajnu nagodbu.

25. travanj 2024 18:54