Hrvatska
StoryEditor

Zbog sporova sa Slovenijom i Crnom Gorom Amerikanci i Austrijanci odustali od bušenja Jadrana

29. Srpanj 2015.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić potvrdili su u srijedu da je konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustao od potpisivanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na Jadranu zbog neriješenog pitanja granice sa Crnom Gorom, a drugo javno nadmetanje za Jadran najavili za rujan.

- Uzimajući u obzir sve rizike kao i interes koji vlada za predmetne istražne prostore, nismo mogli prihvatiti uvjete postavljene od druge strane jer smo procijenili da bi država imala veće koristi ukoliko se predmetni istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju. Točno je da je glavni uzrok odustajanja pitanje granice s Crnom Gorom. Sigurnost koju smo nudili nije bila dovoljna garancija za drugu stranu u trenutku kada je izbio problem u arbitražnom procesu sa Slovenijom, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Hrvatska je Vlada 2. siječnja ove godine, po zatvaranju prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, dodijelila sedam dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika konzorciju Marathon Oil i OMV. Od tih sedam istražnih prostora, četiri se nalaze na južnom Jadranu dok su tri istražna prostora na srednjem Jadranu. U priopćenju se ističe kako su sa svim odabranim ponuditeljima pregovori oko potpisivanja ugovora završeni početkom srpnja te se ugovori planiraju potpisati početkom rujna zajedno s ugovorima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu. Najavljuje se kako će se u konačnici potpisati devet ugovora, tri za more i šest za kopno.

- Projekt ide dalje prema planu, potpisivanje ugovora očekujemo početkom rujna kako za more tako i za kopno. Mi smo od prvog dana imali ozbiljan interes od strane velikih svjetskih kompanija koji i dalje traje, a što potvrđuju svakodnevni upiti oko mogućeg termina raspisivanja drugog javnog nadmetanja. S obzirom na veliki interes koji je iskazan za preostale istražne prostore kako na moru tako i na kopnu, krajem rujna, a nakon potpisivanja prvih ugovora, planiramo objaviti drugo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i na moru i na kopnu, istaknula je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

26. travanj 2024 11:16