Hrvatska
StoryEditor

Zbog sukoba interesa kažnjen međimurski župan i 3 načelnika općina

17. Travanj 2013.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je sankcije međimurskom županu Ivanu Perhoču te načelnicima međimurskih općina Nedelišće Mladenu Horvatu, Svetog Martina na Muri Franji Makovcu, Pribislavec Višnji Ivačić i Kotoribe Ljubomiru Grgecu zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je međimurskom županu Ivanu Perhoču izreklo sankciju uskrate 5000 kuna od neto plaće u pet jednakih mjesečnih rata jer je prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa budući je uz dužnost župana bio i predsjednik Nadzornog odbora trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave Međimurskih voda d.o.o. Povjerenstvo je također Perhoču naložilo da u roku od 45 dana razriješi situaciju sukoba interesa i o tome obavijesti Povjerenstvo, jer će u suprotnom protiv njega pokrenuti novi postupak uz prijetnju težih sankcija.

Načelnicima općina Nedelišće Mladenu Horvatu, Svetog Martina na Muri Franji Makovcu i Pribislavec Višnji Ivačić, Povjerenstvo je izreklo sankciju obustave 3.000 kuna od neto plaće u tri jednake mjesečne rate te naložilo da u roku do 45 dana razriješe situaciju sukoba interesa u kojoj su se našli budući su istodobno obnašali dužnost općinskih načelnika i članova Nadzornog odbora trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave Međimurske vode d.o.o. i o tome izvijeste Povjerenstvo, jer im u protivnom prijete strože sankcije.

Općinskom načelniku Kotoribe Ljubomiru Grgecu Povjerenstvo je izreklo sankciju obustave 2000 kuna od neto plaće u dvije jednake mjesečne rate budući da tu dužnost obavlja volonterski te mu naložilo da u roku do 45 dana razriješi situaciju sukoba interesa i o tome obavijesti Povjerenstvo, jer mu u suprotnom prijete teže sankcije.

Svi sankcionirani su u svojim očitovanjima istaknuli da prema Zakonu o izboru načelnika, gradonačelnika i župana nisu u sukobu interesa i da su konzultirali svoje pravne službu i Ministarstvo uprave, od kojih nisu dobili nedvosmislen odgovor. Također su naveli da obnašanjem tih dužnosti nisu ostvarili materijalnu korist.

To su prve sankcije koje je izreklo novo povjerenstvo, a sankcionirani protiv njegove odluke imaju pravo žalbe Upravnom sudu.

23. travanj 2024 20:35