Hrvatska
StoryEditor

Zbrka s PDV-om na lijekove

11. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Ako ste ljekarnik u Hrvatskoj, onda ste od početka 2015. godine u tipičnoj domaćoj dilemi – što je zakonodavac mislio, kada je i ako je dovoljno mislio – u ovom slučaju kad je donosio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji se primjenjuje od 1. siječnja.

Navedeni zakon, naime, uveo je nova mjerila za primjenu stope PDV-a u iznosu od pet posto za lijekove na listi HZZO-a. Prilikom susreta u HZZO-u glede pojašnjenja primjene prijašnjeg zakona čelnici Hrvatske ljekarničke komore dobili su tumačenje da će se pet posto PDV-a odnositi na sve na njihovoj listi, pa sada ljekarnicima nije jasno kako da obračunavaju PDV na primjerice magistralne i galenske lijekove ili sanitetski materijal. Budući da na upit HLJK-a poslan 19. prosinca HZZO još nije odgovorio, Komora preporučuje članovima obračun od pet posto na sve lijekove i ljekarnički materijal od pet, a ne 25 posto.

Hoće li ljekarnicima, s ovom i drugim dilemama, ići u prilog što je sa zadnjim danom 2014. godine njihova stručna suradnica Tihana Govorčin na prijedlog ministra zdravlja Siniše Varge imenovana njegovom posebnom savjetnicom za ljekarničku djelatnost, tek će se vidjeti.

20. travanj 2024 18:02