Hrvatska
StoryEditor

Zdravko Marić: Čim Sabor usvoji poreznu reformu krećemo u ukidanje parafiskalnih davanja

25. Studeni 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

-Ljudi, ja imam samo 24 sata u danu- rekao je u off-u pred okupljenim novinarima koji su ga zasuli pitanjima ministar financija Zdravko Marić, nakon što je pred prethodno prvo pred hotelijerima, a onda i pred managerima Hrvatskog udruženja managera i poduzetnika Croma, u Westinu branio, objašnjavao i iznosio detalje sveobuhvatne porezne reforme.

Jedna od stavki Marićeve reforme koja je pobudila poseban interes okupljenih managera bila je ona o poreznim olakšicama za reinvestiranu dobit, kojoj je osnovna svrha zadržati novac, ali i ljude u državi.

-Broj poduzetnika koji to koriste je izrazito malen, a riječ je o relativno velikim olakšicama. Obrtnici pa čak i neka trgovačka društva, prema postojećim zakonima, to nisu bili u mogućnosti koristiti i mi smo shvatili kako i tu možemo nešto napraviti- rekao je okupljenima ministar financija. Govoreći o poreznoj reformi, još je jednom dao naglasiti njezine osnovne ciljeve, a to je prije svega stabilan porezni sustav, predvidiv i dosljedan. Napomenuo je kako je zadovoljan što cijeli paket ide u dva čitanja u Saboru, napominjući da je riječ o čak 15 zakona koje valja promijeniti. Osim rasterećenja gospodarstva i nastojanja da se poveća potrošačka moć građana, Marić nije zaboravio napomenuti kako bi najavljene promjene u poreznom sustavu trebale rasteretiti i administraciju koja se tim poslom bavi, Poreznu upravu.

-Porezna uprava mora biti efikasna i pravedna- istaknuo je i dodao kako su potencijali hrvatskog gospodarstva još uvijek relativno niski, što sama porezna reforma ne može sama riješiti, želeći naglasiti kako se, nakon nje, ide i s nekim drugim zahvatima u sveukupno hrvatsko gospodarstvo.

Porezna uprava mora biti efikasna i pravedna- istaknuo je Marić.

Jedan od takvih zahvata ukidanje je parafiskalnih i neporeznih davanja. Prvi koji su to napravili bili su članovi Vlade bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, koji je prije odlaska s mjesta premijera ipak prihvatio ukidanje desetine istih, što je bila svojevrsna najava promjena kojima danas, samo par mjeseci nakon smjene vlasti, ali s istim ministrom financija, svjedočimo.

-Čim Hrvatski sabor usvoji poreznu reformu krećemo u potpuno ukidanje parafiskalnih i fiskalnih, ja to volim reći, neporeznih davanja- jasno je dao naznačiti ministar Marić. Upitan, na koji će se način to odraziti na one institucije ili organizacije, koje se direktno sufinanciraju iz takvih neporeznih davanja, poput, primjerice HGK, Marić je istaknuo kako će se ukidanje neporeznih davanja vršiti sukladno stručnim analizama te kako će se voditi računa da se ukidanjem pojedinog nameta nikoga ne ugrozi.

Pojašnjavajući modus operandi porezne reforme kada je u pitanju kompenzacija jedinicama lokalne uprave i samouprave, Marić je spomenuo da će uskoro biti kreiran novi Zakon o lokalnim porezima, jedan zasebni akt, kroz koji će se jasno vidjeti prihodi lokalne samouprave.

Također, spomenuo je kako će porez na promet nekretninama  biti dostupan "lokalcima", a sve ostalo će biti, ponovio je, kompenzirano iz proračuna. Najavio je porezne olakšica za mlade obitelji koje po prvi puta kupuju staru nekretninu.

Promet nekretninama bit će dostupan "lokalcima", a sve ostalo će biti kompenzirano iz proračuna.

-Radimo i na programu olakšanja otplate kredita mladim obiteljima u kojemu neće biti razlike kupuju li ti ljudi novu ili staru nekretninu- pojasnio je Marić.

Što se poreza na nekretnine tiče, Marić je mišljenja kako Hrvatska nije još spremna na bitne zaokrete, međutim, njegov je tim uspoređivao rješenja nekih drugih zemalja, posebice norveški model. Odlučeno je kako će komunalna naknada postati porez na nekretninu.  Novitet je i to što će se, prilikom izračuna poreza na nekretninu, voditi računa o tome i koliko je nekretnina stara i u kojem se stanju nalazi.  U tom smislu, Marić je rekao kako će lokalnoj upravi izvorni prihod i dalje biti komunalna naknada, ali ih i pozvao da podignu ažurnost svojih evidencija, kako bi u ovoj križaljci zvanoj sveobuhvatna porezna reforma sve sjelo na svoje mjesto.

Osim reforme, Marić je odgovorio i na nekoliko pitanja oko proračuna. Istaknuo je kako on neće bitno iskakati, kako će se voditi računa o rashodovnoj strani, te kako bi ga Vlada trebala usvojiti već 5. prosinca.

26. travanj 2024 02:53