Hrvatska
StoryEditor

Zdravko Marić: Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij, s Oreškovićem je suradnja dobra

06. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ministri Tomislav Panenić i Zdravko Marić, govoreći na međunarodnoj konferenciji Vijeća stranih investitora, pozitivnim su ocijenili dosadašnji rad premijera Tihomira Oreškovića i izrazili nadu kako će započete reforme biti nastavljene, unatoč negativnom političkom trenutku u kojemu se Hrvatska nalazi.

- Ulaganja u gospodarstvo koja su usmjerena prema gospodarskom rastu i zapošljavanju su uvijek dobrodošla. Mi se nastojimo usredotočiti na rješavanje financijskih i fiskalnih tereta, uklanjanje administrativnih prepreka, a izuzetno je važno i porezno rasterećenje. Sve je to dio reformskog paketa i sve te projekte moramo završiti, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Marić je dodao da nije digao ruke od Vlade, da Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij te je najavio mogućnost plasmana obveznice na domaćem financijskom tržištu prije ljetne stanke.

- Ne nisam digao ruke, što se tiče političke konotacije i reperkusija, probao sam ne ulaziti u detalje, smatram i vjerujem da će taj element biti na zadovoljavajući način riješen kako bismo mogli krenuti dalje sa svim onim što smo si sami zacrtali kao plan, a s druge strane i na tragu pozitivnih gospodarskih kretanja koja se događaju, koja su vidljiva u hrvatskom gospodarstvu, da možemo izvući maksimum.

Na pitanje hoće li HDZ  pokrenuti opoziv premijera Oreškovića ili postoji mogućnost da ministri iz HDZ-ove kvote podnesu ostavke, kazao je da nije najpozvaniji za komentiranje takvih pitanja, pogotovo na političkom području te da u tom kontekstu nema komentara. Ministar financija istaknuo je i kako je njegova suradnja s premijerom Oreškovićem izuzetno dobra.

- Moja suradnja s premijerom od prvog je dana bila izuzetno dobra. Ne mogu ni jednu drugu riječ niti rečenicu koristiti. Od prvog dana imamo vrlo jasan i otvoren razgovor, mislim da smo se oko svih točaka usuglasili kako na gospodarskom tako i po pitanju javnih financija, istaknuo je.

Istaknuo je i da će, kako je obećano, i ove godine biti smanjeni parafiskalni nameti poduzetnicima, vjerojatno krajem lipnja ili početkom srpnja.

- Ono što smo obećali mi ćemo uskoro isporučiti, blizu smo tog ukupnog iznosa, čak smo i došli do njega, sad još samo malo sređujemo određene detalje.

Podsjetio je da je za ovu godinu zacrtano da se predlože mjere uštede odnosno rasterećenje gospodarstva od 0,1 posto BDP-a, što je oko 330 milijuna kuna.

- Želja nam je bila da na čelu Vlade imamo nestranačkog premijera. To je iskustvo pozitivno i treba ga nastaviti, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić i naglasio kako se rad Vlade mora nastaviti, kako hrvatsko gospodarstvo ne bi i dalje trpilo štete zbog nepovoljne političke situacije.

- Ova situacija ne odgovara nikome. Reforme, za koje smo dobili i potporu Europske komisije se moraju nastaviti, dodao je Panenić.

Upitan zna li kako je danas odgođena sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća, Panenić je rekao kako nema informacija o tome, niti mu je rečeno da je istoj trebao nazočiti. Tek je istaknuo kako država, unatoč političkoj situaciji, mora i dalje funkcionirati, a kao primjer naveo da su dva zakona - Zakon o javnoj nabavi i Zakon o koncesijama, upravo na Vladi i kako bilo kakvo odgađanje donošenja tih zakona nanosi velike štete državi.

Inače, o tome kako privući više stranih investicija, Panenić je najavio da će Agencija za investicije i konkurentnost uskoro dobiti dvostruko veći budžet, a ukoliko bude potrebno, bit će pojačana i kadrovski. Dio je to reforme AIK-e, koju ministar smatra ključnom upravo po pitanju organiziranja pomoći kod stranih ili domaćih investicija.

 

25. travanj 2024 14:01