20. svibanj 2016.

Zdravko Marić: Porezna reforma počinje 1. siječnja 2017. godine

Ministar financija Zdravko Marić najavio je danas da će porezna reforma s ciljem pojednostavljenja poreznog sustava i poreznog rasterećenja biti uvedena s 1. siječnja iduće godine. Odgovarajući na pitanja novinara nakon predavanja na New Europe Business Forumu (NEBF) u organizaciji Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, Marić je kazao da očekuje da će javna rasprava o tome početi na jesen.

Internet of Things je nova tehnološka revolucija koja dolazi

- Sustav je kompleksan, neprohodan i cilj nam je pojednostaviti ga i učiniti efikasnijim. Koliko je moguće, vodeći računa o proračunskom deficitu i smanjenju duga, u prvom koraku će biti i poreznih rasterećenja. Ne razmišljamo samo o najvišim stopama, nego i o PDV-u i porezu na dobit, kazao je Marić.

Porezni sustav nema više prostora za povećanje poreza, uvjeren je ministar financija. Šestogodišnja recesija smanjila je poreznu bazu, odnosno broj poduzetnika i njihovu gospodarsku aktivnost, pa je cilj porezne reforme povećanje porezne baze i stimuliranje poduzetništva. O detaljima planirane reforme Marić u ovom trenutku nije htio govoriti, a obećao je dovoljno vremena za javnu raspravu, te u konačnici dovoljan rok za stupanje na snagu zakonskih promjena kako bi se gospodarstvo moglo prilagoditi.

Također, Marić je odbacio medijske prozivke da se ne želi sastati s bankama ne bi li našao rješenje prije nego li se krene u arbitražne postupke zbog zakonskih promjena kojima su banke bile prisiljene klijentima omogućiti konverziju kredita iz švicarskih franaka u kune.

- Konverzija je gotovo u potpunosti konzumirana, čak 94 posto kredita je promijenjeno. Europska komisija ima određene prigovore na pojedine dijelove spornog zakona i smatra da nisu u skladu s ugovorom, ali o tome razgovaramo. A u dogledno vrijeme razgovarat ću i s bankama, rekao je ministar financija.

Na spekulacije da bi međunarodne rejting agencije mogle čak pogoršati outlook prilikom slijedećeg mjerenja kreditnog rejtinga Hrvatske, Marić je napomenuo da su i MMF i Europska komisija pozdravili Vladine najavljene mjere.

- Moramo biti ozbiljni u njihovoj provedbi i ne dvojim da ćemo biti. Stabilizacija proračunskog deficita, smanjenje duga i aktivacija državne imovine ključni su pritom, kazao je Marić.

Ministru financija je jasno da će kritičara privatizacije i otpora uvijek biti, ali prihod od privatizacije i smanjenje deficita drži ključnim za smanjenje duga. Pritom prilikom prve izmjere cilj mu je stabilizacija izgleda kreditnog rejtinga. Što je ipak nešto niži cilj na ljestvici nego što ga je postavio premijer Orešković.

Na predavanju na NEBF-u, čiji se drugi dan održava u Muzičkoj akademiji, Marić je posebno naglasio da se u Hrvatskoj danas u upravi, a onda i u politici, više plaća položaj, nego rad i da se to mora promijeniti. Izrazio je i nadu u dobru turističku sezonu i zadovoljstvo njenom pripremom.