Hrvatska
StoryEditor

Žedni otoci nemaju vremena za rebalans proračuna

04. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Za nekoliko dana doći će do prekida isporuke vode zadarskim otocima, što će usred turističke sezone imati nesagledive posljedice, a otočane bi moglo natjerati na ‘poduzimanje drugih radnji‘.

Mogućnost organiziranja akcija građanskog neposluha jasno je nagoviještena u pismu koje su u ponedjeljak Ministarstvu regionalnog razvoja uputili zadarski dogradonačelnik Darko Kasap i predsjednici deset zadarskih otočnih mjesnih odbora, piše slobodnadalmacija.hr.

- Vlada je zakonski dužna osigurati sredstva za subvencioniranje dovoza vode na otoke, pa ili neka mijenjaju zakone ili neka otvoreno kažu da neće pokriti taj trošak - ogorčeno su Vladi poručili zadarski otočani.- Dva milijuna kuna potrebnih za dovoz vode na zadarske otoke je beznačajan iznos ako znamo da toliko za uzgoj duhana dobije samo jedan jedini poljoprivrednik - izjavio je Denis Mračić s Molata. - Nitko od otočnih kućanstava do sada nije kupio ni jedan kubik vode po tržišnoj cijeni, jer 90 kuna za kubik vode mogu platiti samo vlasnici kafića i trgovina, mi to ne možemo platiti, to nije nikakvo rješenje - rekao je Mračić. 

- Nedavno smo obavili sastanke s predstavnicima nadležnog ministarstva, istaknuli smo hitnost pokrivanja lanjskih dugova od milijun i 350.000 kuna i osiguranje potrebnog novca za ovu godinu, ali nikakvog pomaka nema - napomenuo je dogradonačelnik Darko Kasap iznoseći neslužbenu informaciju po kojoj je Vlada potrebna sredstva namjeravala osigurati rebalansom proračuna.

Međutim, žedni otoci nemaju vremena čekati rebalans proračuna. Po podacima Policijske uprave, prebivalište na zadarskim otocima ima 2350 ljudi, po lanjskom popisu stanovništa ima ih 1698, a po evidenciji mjesnih odbora, pravo na dostavu subvencionirane vode ima tisuću kućanstava, i to do 150 kubika godišnje. To znači da bi država morala osigurati sredstva za 150.000 kubika vode, a lani je, u ekstremno sušnoj godini, na zadarske otoke dostavljena tek trećina te količine - 51.200 kubika!

02. svibanj 2024 22:47