Hrvatska
StoryEditor

Zgrada SEECEL-a bit će jedan od prvih projekata strukturnih fondova EU

04. Prosinac 2013.

U prostorima Opće uprave za poduzetništvo i industriju Europske komisije u Bruxellesu predstavljen je projekt izgradnje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija Jugoistočne Europe (SEECEL, South East European Centre for Entrepreneurial Learning).

Riječ je o inicijativi osam zemalja regije u koju su pored Hrvatske pokrenule Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska 2009., čije će sjedište biti u glavnom hrvatskom gradu. Projekt zgrade rješenje je arhitekta Igora Franića, a kompletiranje tehničke dokumentacije ujedno znači i kraj prve faze, pa je tom prilikom u Bruxellesu organizirana izložba buduće zgrade na zagrebačkoj Kajzerici koja bi dovršena trebala biti 2015., odnosno, kako je rekao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom otvaranja izložbe, na vrijeme za sljedeće izbore.

Zgradu vrijednu 30 milijuna eura i za koju je Grad Zagreb dao zemlju financira u potpunosti Europska unija, a neskrivena je ambicija da SEECEL preraste u Europsku agenciju za poduzetničko učenje i obrazovanje sa sjedištem u Zagrebu s obzirom da je svaka država članica dom jedne ili više europskih agencija u sklopu EU administracije. ‘Naša ambicija je nakon što izgradimo ovaj centar da takav model ponudimo i šire, drugim članicama Europske unije s obzirom da imamo veliku podršku unutar Europske komisije i da je ovo jedan od najbolje ocijenjenih projekata‘ rekao je Maras. 

‘Posebnost je da je to jedini infrastrukturni projekt za takozvanu društvenu međunarodnu infrastrukturu i on je jedini takav. Izborili smo se zajedno uz naftovode i željeznice i SEECEL je kao takav priznat‘, pojasnila je Efka Heder ravnateljica Centra. Dodala je i kako mreža u ovom trenutku uključuje sto institucija i dvije tisuće eksperata, dok sljedeća faza predviđa njeno udvostručavanje. Zagreb je izabran kao središte nakon što je Hrvatska ponudila domaćinstvo koje je studija izvedivosti i potvrdila, no Heder je naglasila kako nije bilo dovoljno samo se ponuditi, već i zaslužiti ozbiljnošću. Namjena SEECEL-a je učenje poduzetništva i poticanje poduzetničkog duha kroz osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje.

24. travanj 2024 05:50