Hrvatska
StoryEditor

Zmajlović: Za deblokadu Jakuševca zaslužno je Ministarstvo

24. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon deblokade odlagališta otpada Jakuševec rekao je kako gradonačelnik Bandić pokušao sebi pripisati zasluge za deblokadu, te najavio da Ministarstvo protiv njega podiže optužni prijedlog.

- Budući da se gotovo tri dana otpad u Zagrebu nije odlagao na Jakuševcu, i da odgovorni u Gradu nisu uspjeli riješiti problem, ministarstvo je provelo nadzor danas u 12.30 sati te izreklo usmene mjere gradonačelniku Bandiću i naložilo mu da gospodarenje otpadom uskladi s propisima - rekao je ministar Zmajlović. Ističe da će ministarstvo protiv Grada Zagreba i ministra Bandića na temelju zakona o otpadu prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog.

Optužni prijedlog se podnosi na temelju Zakona o otpadu zbog povrede članka 15. koji govori da je gradonačelnik dužan osigurati gospodarenje otpadom na području Grada Zagreba u skladu s propisima. Zmajlović tvrdi da su Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić ugrozili zdravlje svih građana Zagreba te poručio da se problem Jakuševca ne smije više stavljati pod tepih kao proteklih deset godina. Upitan smatra li da je Bandić obećanjima da će isplatiti naknade prosvjednicima ispolitizirao problem odlaganja otpada Zmajlović je rekao da građani sami trebaju procijeniti.- Ponavljam da je Jakuševac nakon tri dana deblokiran isključivo zbog nadzora ministarstva - rekao je Zmajlović.

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom odgovorna je da građanima svoga grada osigura korištenje komunalnih usluga bez ikakvih smetnji i u skladu s cijenom koju za te iste usluge plaćaju. Ukoliko takvu uslugu vlast nije u mogućnosti osigurati, postoji vrlo jednostavno rješenje, neka se takva vlast povuče i prepusti mjesto onima koji znaju naći rješenje, stoji pak u priopćenju zagrebačkog HNS-a.

05. svibanj 2024 13:53