Hrvatska
StoryEditor

Zna li ministar Rajko Ostojić koliki je hrvatski BDP?

14. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Ministar zdravstva Rajko Ostojić rekao je jučer da u Hrvatskoj rast od jedan posto BDP-a iznosi 2,5 milijarde kuna. Nameće se pitanje zna li Ostojić koliko je uoće hrvatski BDP?

- Svi se, naravno, moramo strpjeti dok se gospodarstvo ne pokrene, jer rast BDP-a od jedan posto vrijedi 2,5 milijardi kuna. Kad stvorite novih 2,5 milijardi kuna, onda imate dovoljno i za vojsku i za zdravstvo i za socijalu i za kulturu – rekao je okupljenim novinarima ispred Vlade ministar zdravlja Rajko Ostojić.

No, pravo pitanje je zna li ministar nešto više o BDP-u od Svjetske banke koja je procijenila hrvatski BDP za 2012. godinu na 316 milijardi kuna ili uopće ne zna koliko je bruto domaći proizvod Hrvatske.

Ako i uračunamo pad BDP-a za prošlu godinu on se kreće oko 310 milijardi kuna, a jedan posto rast iznosilo bi znači 3,1 milijardu kunu. Ministar Ostojić opasno se zaigrao s brojkama.

Pogreška od 600 milijuna kuna nije malena, a ministar možda pokušava na taj način ublažiti katastrofalne rezultate u njegovom resoru smanjujući BDP na 250 milijardi kuna, iako bi se vjerojatno s takvim BDP-om Hrvatska nalazila u još goroj situaciji.

Pitanje je znaju li uopće hrvatski ministri koliki je hrvatski BDP?

24. travanj 2024 04:48