Hrvatska
StoryEditor

Znanstvenici za moguća spajanja doznaju samo iz kuloara

19. Rujan 2015.

Pod paljbom kritika da izostaju uštede u proračunu Vlada je lani u listopadu naredila detaljno češljanje svih rashodnih stavki. Češljala su ih povjerenstva, a jedno je od njih (za analizu poslovanja agencija, zavoda i fondova, koje je vodila ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović) trebalo predložiti konkretna rješenja – spajanja, gašenja, otpuštanja.

U međuvremenu su i same ustanove koje su vodile ta sektorska povjerenstva došle pod upitnik. Naime, znanstveni ministar Vedran Mornar naložio je još jednu studiju i još jedno povjerenstvo – ono koje bi trebalo predložiti modele restrukturiranja javno znanstvenih instituta. U kuloarima se već neko vrijeme govori da bi se tako trebali spojiti Ekonomski institut i instituti za javne financije i međunarodne odnose, možda i Institut za turizam (iako bi se on mogao fuzionirati s turističkim ministarstvom i HTZ-om, i to su navodno opcije).

Koliko su kuloari upućeni, ne zna se. U Mornarovu ministarstvu nisu reagirali ni na opetovane Liderove upite o modelima i rješenjima. U znanstvenim institutima pak kažu da su sastanak s ministrom i zamjenikom imali u siječnju i nikad više iako su u Ministarstvu obećali da će se o svemu konzultirati s njima. Znanstveni radnici poručuju kako žele znati koji su točno ciljevi restrukturiranja (ušteda na plaćama ili zaposlenima može imati posljedice skuplje od ušteda). Upozoravaju na niz problema s kojima se znanstveni instituti (njih 25) suočavaju: smanjeno financiranje, nepoznavanje kriterija za ugovaranje višegodišnjeg institucijskog financiranja znanstvene djelatnosti, nemogućnost zapošljavanja dokotoranada i postdoktoranada pojačana nedovoljnom transparentnošću u raspisivanju natječaja Hrvatske zaklade za znanost za financiranje znanstvenih projekata i za financiranje doktoranada i postdoktoranada.

Na prvom (i zasad posljednjem) sastanku u siječnju Ministarstvo im je priopćilo samo da odluka o restrukturiranju nije donesena, da se restrukturiranjem javnih znanstvenih instituta želi osigurati rast i više izdvajanja za istraživanje i razvoj te da će prije donošenja odluke o restrukturiranju u postupak uključiti i institute. Kako sada stvari stoje, odluku o sudbini instituta vjerojatno će prebaciti idućoj vladi. Možda i sebi samima.

19. travanj 2024 15:19