Hrvatska
StoryEditor

Znate li riješiti test iz hrvatskog jezika?

28. Svibanj 2012.
Piše:
liderhrt

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović održao je zadnji sastanak s članovima stručnoga tima za provjeru testa iz hrvatskoga jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi.

Zaključci će biti predstavljeni na konferenciji za novinare u Ministarstvu u 16.30 sati. Ministar Jovanović izjavio je kako je već sada jasno da su maturanti bili u pravu da spomenuti test nije bio dobar koncepcijski te da su u njemu bila brojna dvojbena pitanja.

Sporni test za višu i onovnu razinu objavljen je na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja.

Zbog brojnih prigovora maturanata i njihovih roditelja, ministar je smatrao kako mu je obveza provjeriti test na državnoj maturi iz hrvatskoga jezika te je zahvalio timu koji je na tome radio cijeli vikend. Ocijenio je da je taj tim odlično odradio posao. Kazao je da ispit državne mature iz hrvatskog jezika nije bio koncepcijski dobar jer su tekstovi bili takvi da su ih učenici trebali pročitati tri ili četiri puta kako bi odgovorili na pitanja te kako 72 pitanja u 80 minuta uz takvo čitanje nije dostatno da učenici objektivno pokažu stečeno znanje.

Nacionalno vijeće učenika RH smatra da je ovogodišnji ispit iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi bio objektivno teži od ispita prošlih godina, ali da je pravi krivac za učeničko nezadovoljstvo sustav. Vijeće se protivi i zadiranju politike u struku i mogućem izbacivanju pitanja iz ispita ili ‘ispravku‘ ispita jer drži da bi to ugrozilo sam koncept državne mature kao standardiziranog ispita.

Ovogodišnji ispit tražio je da pristupnici imaju više znanja i razumijevanja književnosti i jezika no do sada, što je za Vijeće vjerojatno i glavni razlog učeničkoga nezadovoljstva. Vijeće smatra da ogorčeni napisi pojedinih učenika promašuju srž vrednovanja rezultata državne mature - ako je ispit doista teži, onda je jednako težak svima.

U priopćenju što ga je potpisao v.d. predsjednika Nacionalnog vijeća učenika Domagoj Babić zaključuje se da je Vijeće najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola, u kojemu su učenici i srednjih strukovnih škola i gimnazija s višom i nižom razinom znanja hrvatskoga jezika, a i savjetodavno je tijelo ministra obrazovanja, znanosti i sporta pa se smatra dovoljno objektivnim i dužnim spustiti loptu na zemlju.

24. travanj 2024 03:42