Hrvatska

Milanović: Da bi nešto nastalo, nešto treba nestati

Predsjednik Vlade Zoran Milanović na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa održao je govor i odgovarao na pitanja na prvom u nizu foruma o EU s temom ‘Europska razvojna kriza i hrvatsko članstvo u EU: izazovi, šanse i rizici’.

Milanović je u svom govoru naglasio da treba razmišljati dugoročno te da Hrvatska ima potencijal postati uspješnom državom, no treba poraditi na formiranju otvorenih i konkurentnih ekonomskih institucija. Pojasnio je da su domaće institucije desetljećima bile u sivoj zoni partijskog sustava, i da se trenutno nalazimo u ciklusu koji zahtjeva preobrazbu. Slikovito je to pojasnio rekavši: Da bi nešto nastalo, nešto treba nestati – ono što ne funkcionira. Kao takve je okarakterizirao javna poduzeća i državnu upravu.

Također je naglasio da bez demokratskih institucija i otvorenog društva nema niti bogatih društava, smatrajući da isto vrijedi i za ekonomske institucije, navodeći primjer Meksika u kojem monopol spriječava napredak. Dotakao se i pitanja eurozone, za koju smatra da će opstati, ali i da monetarna unija mora imati određeni fiskalni aspekt. Pohvalio je i privatni obrazovni sektor, koji smatra vrlo važnim, ukazujući na svjetske primjere koji najbolje obrazovanje pružaju upravo na privatnim sveučilištima. U sklopu odgovaranja na pitanja okupljenih sudionika foruma istaknuo je da nam treba efikasnija i stroga država, te da na radnim mjestima u upravi trebamo imati kvalitetne i visoko obrazovane ljude.

– Osnovne principe menadžmenta trebalo bi primjeniti i u javnoj upravi. Svaki poduzetnik morao bi se moći obratiti višim institucijama u slučaju da nešto zapne u administrativnoj razini – rekao je dekan ZŠEM-a Đuro Njavro.
Unatoč problemima u administraciji Milanović ipak smatra da bez vrhnunske činovničke službe nema države, no da bi na takvim pozicijama, po uzoru na ostale europske zemlje, trebali biti visokoobrazovani ljudi. Forumu je prisustvovao i Josip Glaurdić, istraživač političkih znanosti na Sveučilištu Cambridge, koji je Milanoviću postavio pitanje hoće li Hrvatska ulaskom u EU od Slovenije preuzeti poziciju lidera u regiji. Premijer je naglasio da moramo biti svjesni činjenice da nas ima samo oko 4,5 milijuna, te da ćemo se s Slovenijom morati udruživati oko mnogih pitanja koja se tiču naše regije. Također je dodao da podržava i ulazak Srbije u EU, kao i BiH, iako će za njezino pristupanje trebati nešto više vremena. Gostovanje je završio odlučnom porukom da birokracija mora postati neovisnija od politike, ali i kvalitetnija.
– Na primjer, policija i sudovi će postajati sve samostalniji, a politika će na njih moći imati sve manje utjecaja – najavio je Milanović.
FOTOGALERIJA

Komentari