Hrvatska
StoryEditor

Županijski sud u Zagrebu odredio pritvor za Hernandija

27. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju danas je određen istražni zatvor. To je rješenje donio sudac istrage zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić na prijedlog USKOK-a u predmetu INA-MOL.

USKOK je sa zahtjevom za određivanje istražnog zatvora išao prema sudu kako bi za Hernadijem mogli raspisati Europski uhidbeni nalog, a možda i međunarodnu tjeralicu, piše Jutarnji list. Na taj korak hrvatsko tužiteljstvo odlučilo se zbog Hernadijeve nedostupnosti i upornog odbijanja suradnje mađarskih pravosudnih tijela u ovom predmetu koju su pravdali ugrozom nacionalne sigurnosti.

USKOK je istragu u aferi INA-MOL pokrenuo još u lipnju 2011. godine protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Zsolta Hernadija. Prema optužbi, oni su dogovorili da će Sanader dobiti 10 mil. eura mita za pomoć MOL-u da stekne prevladavajuća upravljačka prava u INA-I. upravo po njihovom dogovoru, MOL je početkom 2009. godine prilikom izmjene i dopune međudioničarskog ugovora stekao većinu u upravljačkim tijelima INA-e a tada je došlo i do izdvajanja neprofitabilnog plinskog biznisa iz Ine što je također bio sastavni dio dogovora Sanader-Hernadi.

26. travanj 2024 16:34