Biznis i politika
StoryEditor

Ina povlači radnike iz Sirije, zamijenit će ih Sirijci i Pakistanci

30. Siječanj 2012.
Piše:
lider.media

Aktualni politički potresi i oružani sukobi u Siriji ipak će utjecati na hrvatsko gospodarstvo, jer Ina provodi posljednje pripreme za povlačenje hrvatskih djelatnika s postrojenja u naftnim poljima na području te bliskoistočne države, piše Slobodna Dalmacija.

Naša vodeća naftna tvrtka neće napustiti biznis u Siriji, ali će hrvatske radnike na neko vrijeme zamijeniti Sirijci i Pakistanci.

Nova iranska kriza i nestabilnosti u Siriji ne bi smjele ugroziti opskrbu naftnim derivatima hrvatskog tržišta, jer su kompanije na čelu s Inom tijekom posljednjih tjedana uvezle dodatne količine nafte.

Na zalihama se trenutačno nalazi nešto više od 200 tisuća tona benzinskih goriva i oko 150 tisuća tona dizela, što je dovoljno za opskrbu potrošača benzinom tijekom idućih pet mjeseci, te tromjesečnu prodaju dizelskih goriva.

Podaci Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata govore kako su aktualne zalihe dizelskih goriva na gotovo najvišoj razini u proteklih 12 mjeseci, dok su pričuve benzina negdje na polovici prosječno zabilježenih od siječnja 2011. godine.

S obzirom na osjetljivost pitanja, nitko ne želi prognozirati što bi za europske potrošače moglo značiti dugoročno zatvaranje Hormuškog tjesnaca i blokiranje pristupa drugim velikim izvoznicima nafte uz obale Perzijskog zaljeva poput Saudijske Arabije, Iraka i Kuvajta. Međutim, nije teško pretpostaviti kako bi u konačnici cijene mogle još porasti što bi bio “okidač” za lančano poskupljenje brojnih proizvoda i usluga.

25. travanj 2024 21:15