31. srpanj 2018.

Iznenađenje: Summiti u Bruxellesu odsad će se novinarima naplaćivati 50 eura

Belgijski i strani novinari akreditirani u Belgiji morat će plaćati pristojbu od 50 eura koju je uvela belgijska vlada kako bi mogli pratiti europske sastanke na vrhu u Bruxellesu, objavilo je Vijeće u rubrici posvećenoj akreditacijama na svojoj internetskoj stranici.

Mjera, koja stupa na snagu na sljedećem summitu predsjednika država i vlada 18. listopada, iznenadila je belgijske i europske medije i potaknula prosvjede na društvenim mrežama. Glavna udruga belgijskih profesionalnih novinara (AGJPB) zatražila je njezino ukidanje.

>>> Summit ‘16 + 1‘ kao nogometni polufinale?

Belgijska vlada je uvela pristojbu od 50 eura kako bi pokrila troškove sigurnosnih kontrola za pristup "osjetljivim mjestima", pa tako i zgradi u Bruxellesu u kojoj se održavaju polugodišnji sastanci čelnika 28 zemalja, objavilo je Vijeće EU-a koje zastupa zemlje članice i organizira susrete na vrhu. Pristojba, kao i akreditacija, vrijedit će šest mjeseci.

"Od 1. lipnja 2018. novi belgijski zakon predviđa pristojbu u iznosu od 50 eura koju će poslodavac plaćati za svakog tko bude morao prolaziti sigurnosnu kontrolu belgijskih vlasti. Ta kontrola trenutačno vrijedi šest mjeseci. Belgijske vlasti će račun poslati vašem poslodavcu", dodaje se na mrežnoj stranici Vijeća.

Belgijski parlament je odobrio pristojbu 23. veljače, ali su mediji o njezinu stupanju na snagu bili obaviješteni 1. lipnja kada se obnavljaju njihove polugodišnje akreditacije za europske susrete na vrhu. Pristojba se uvodi i za diplomate i osoblje diplomatskih predstavništava zemalja članica.

>>> Bruxelles predlaže naplaćivanje poreza za dijeljenje linkova

Aktualni predsjedatelj EU-a, a od 1. lipnja to je Austrija, preuzet će na sebe podmirenje pristojbe za novinare i tehničko osoblje koji nisu stacionirani u Belgiji i na summite u Bruxelles dolaze iz zemalja članica.

Informacija o toj pristojbi potaknula je brojne prosvjede. "Ovo je iznenađenje za sve", istaknula je Sophie Lejoly, predstavnica AGJPB-a.

Po podacima Vijeća, za europske susrete na vrhu akreditira se između 1200 i 1300 novinara.