Biznis i politika
StoryEditor

kolektivni umor

23. Siječanj 2012.

Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su ministri vanjskih poslova Europske unije dogovorili embargo na iransku naftu, pa je Iran ponovo zaprijetio zatvaranjem Hormuškog tjesanca na ključnoj ruti za isporuke nafte.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu bila viša 1,11 dolara i iznosila je 110,97 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni od 99,38 dolara. Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije postigli su u ponedjeljak dogovor o zabrani sklapanja novih ugovora o uvozu, kupovini ili transportu iranske nafte i naftnih proizvoda. Zemlje EU-a koje su već sklopile takve ugovore imaju rok do 1. srpnja da ih zaključe.

Iran je na zabranu reagirao opetovanom prijetnjom o zatvaranju prometa kroz Hormuški tjesnac na ključnoj ruti za isporuke nafte.

- Cijene su porasle usprkos odgodi pune primjene zabrane. Možda puna zabrana neće nikada ni stupiti na snagu, svašta se može dogoditi do 1. srpnja - ističe Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Dodatnu potporu cijenama pruža i slabiji dolar koji je oslabio prema euru temeljem nade da bi Grčka mogla postići dogovor s vjerovnicima o dugu. Slabiji dolar podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju. Francuski ministar financija Francois Baroin kazao je u ponedjeljak da gospodarstvo eurozone pokazuje znakove stabilizacije i da dogovor s ulagačima u privatnom sektoru o rješavanju grčke dužničke krize poprima konkretnije obrise. Taj je dogovor ključan za izbjegavanje kaotičnog stečaja Grčke koji bi mogao poljuljati cijelu eurozonu.

- Ulagači su nešto veći optimisti da će se danas postići dogovor o angažmanu privatnog sektor - ističe Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 111,37 dolara, što znači da je bila 22 centa niža nego u četvrtak.

18. travanj 2024 22:52