07. veljača 2019.

Komisija usprkos golemom pritisku zabranila spajanje dvaju europskih divova

Odlukom da zabrani spajanje francuskog Alstoma i njemačkog Siemensa zbog štete koju bi to povezivanje prouzročilo za tržišnu utakmicu na jedinstvenom tržištu, Komisija je konačno prekinula dugotrajna nagađanja. Ovakav je ishod bio očekivan već neko vrijeme, no nedavno se u medijima pojavila vijest da kompanije nude dodatne ustupke Komisiji kako bi odobrila spajanje dvaju divova u željezničkom sektoru, no sada je jasno da to nije bilo dovoljno.

Na povjerenicu Margrethe Vestager zaduženu za zaštitu tržišnog natjecanja vršen je velik pritisak iz njemačke i francuske vlade, ali očito nije urodio plodom. Želja kompanija i dviju vlada bila je spajanjem, točnije Siemensovim preuzimanjem Alstoma, stvoriti globalno konkurentnog diva koji bi se mogao natjecati s kineskim kompanijama u tom sektoru, ali je u Komisiji nadvladao protuargument da bi spajanjem bio stvoren monopol na nekim tržištima u Uniji. ‘Spajanje bi naštetilo konkurenciji na tržištu željezničke signalizacije i vrlo brzih vlakova. Kompanije nisu ponudile adekvatna rješenja ovih problema‘, stoji u priopćenju Komisije koja je zaprimila niz pritužbi na spajanje. Žalili su se konkurenti, udruge, sindikati i mušterije, a negativna mišljenja poslalo je i nekoliko nacionalnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

S druge strane, odbačeni su strahovi od kineskih kompanija. Nakon istrage, Komisija je zaključila da kineski dobavljači u području signalizacije nisu prisutni na jedinstvenom tržištu, kao i da nisu uopće pokušali sudjelovati na natječajima, iz čega je zaključila da neće još neko vrijeme moći ozbiljno konkurirati za europske infrastrukturne projekte. Što se vrlo brzih vlakova tiče (preko 300km/h), Komisija ne vjeruje da bi pojava kineskih proizvođača bila problematična za predmetne kompanije.

Obje strane ponudile su određene ustupke u dva problematična područja, no ocijenjeno je da se radi o neadekvatnim rješenjima koja su, stječe se dojam iz priopćenja, bila više kozmetičke prirode, nego materijalne. ‘Milijuni putnika diljem Europe oslanjaju se svaki dan na moderne i sigurne vlakove. Siemens i Alstom su oboje šampioni željezničke industrije. Bez adekvatnih rješenja, spajanje bi rezultiralo većim cijenama za signalizacijske sustave koji brinu za sigurnost putnika i za sljedeću generaciju vrlo brzih vlakova. Komisija je zabranila spajanje zato što kompanije nisu bile voljne riješiti našu ozbiljnu zabrinutost za tržišno natjecanje‘, komentirala je Vestager.