Biznis i politika
StoryEditor

Lalovac: Varoufakis ne želi da Grčka pregovara na koljenima

17. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Ministar financija Boris Lalovac, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija 28 zemalja članica, izjavio je kako je Ateni dan rok do kraja tjedna da odluči hoće li surađivati s EU-om o programu pomoći Grčkoj.

Zaključak je da bi Grčka trebala tražiti produljenje. Grci traže tri mjeseca prijelaznog razdoblja za razgovor o novom programu. Lalovcu se čini da se to dosta razlikuje od dosadašnjeg programa. Razgovarao je s grčkim kolegom Yanisom Varoufakisom, koji mu je rekao da želi drugačije pregovore i da ne želi pregovarati na koljenima.

Lalovac je u vezi s EU-ovim Fondom za stratreška ulaganja rekao da se razgovaralo kako će postati operabilan. Prvi projekti trebali bi biti na stolu Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije (EK) već u drugom kvartalu. - Svi naglašavaju jednostavnost, brzinu i  ekonomsku održivost projekata te da nema političkih projekata, nego da je riječ o ekonomskoj logici. Naglasak je na prekograničnim, energetskim, infrastukturnim te projektima koji uključuju tehnološko povezivanje u jedinstveno digitalno tržište, odnosno internet - rekao je Lalovac.

Postavlja se pitanje rizika i tko će stati iza  njega. EIB ne želi previše ulaziti u rizik da ne izgubi rejting.

19. travanj 2024 20:28