Biznis i politika
StoryEditor

Mislite da ste dužni? Ima ih kojima je dug 952 milijuna eura!

26. Siječanj 2012.
Piše:
lider.media

Poznati grčki pjevač i umirovljena košarkaška zvijezda na popisu su ‘liste srama‘ koju je objavila grčka vlada, piše Reuters.

Naime, grčko ministarstvo financija objavilo je spisak od 4000 najvećih poreznih dužnika koji zajedno duguju oko 15 milijardi eura.

Na popisu koji je u nedjelju objavljen našle su se poznate ličnosti, propali poduzetnici, vlasnici televizija, od kojih su mnogi već u zatvoru zbog pronevjere pa je malo vjerovatno kako će Vlada taj novac ikad vidjeti.

Atena se već mjesecima prijeti kako će objaviti imena najvećih dužnika te je promijenila zakon o privatnosti kako bi mogla to i učiniti.

- Ovaj popis će zaštiti poštene ljude od poslovanja s nepouzdanim partnerima - rekao je Dimitris Mardas, profesor ekonomije na Sveučilištu u Solunu napominjući kako je popis manje više simboličan jer većina njih svoj dug ne može platiti.

Na vrhu liste je 58-godišnji računovođa, koji je već osuđen na čak 504 godine zatvora za utaju poreza. Njegov dug iznosi nevjerovatnih 952 milijuna eura, od čega su ipak veći dio kazne i kamate.

Ostali na popisu duguju manje, a grčke vlasti procijenjuju da bi eventualno mogle izvući osam milijardi eura, što bi im bilo do velike pomoći s obzirom da duguju 60 milijardi, gotovo četvrtinu PDV-a.

20. travanj 2024 13:03