22. veljača 2015.

Nekad se od povratnika očekivao novac, danas je važnije znanje

lider.media
lider.media

Premda im Hrvatska nije obećana zemlja kao što su njihovim djedovima i očevima bili SAD, Latinska Amerika, Australija, Kanada, JAR i Zapadna Europa, pripadnici druge i treće generacije iseljenih Hrvata ipak se vraćaju u domovinu predaka te znanjem, iskustvom i investicijama pridonose razvoju hrvatskoga gospodarstva.

Najviše povratnika koji su uložli novac u Hrvatsku došlo je iz Njemačke – njih 486, iz Kanade 357, iz Australije 228, SAD 209 i 207 iz Austrije. Manje ih je stiglo iz Švicarske, Nizozemske, Francuske, Italije, Argentine, Venezuele i Čilea. Iz te južnoameričke države dolazi i najveći ulagač – Lukšić Grupa uložila je više od 600 milijuna eura i lider je hrvatskog turizma.

Mlađi povratnici školovani su na prestižnim sveučilištima, iskustvo su stekli u inozemstvu, a nova znanja i tehnologije donijeli su u Hrvatsku te uspjeli u poslu. Za razliku od prve generacije iseljenih Hrvata, koji su se u Hrvatsku počeli vraćati nakon 1990. i rijetki među njima investirali, mlađe su generacije potencijal koji Hrvatska ne cijeni dovoljno i ne potiče na povratak. Hrvatskom gospodarstvu, primjerice, nužno treba proizvodnja i nove tehnologije, no ovdašnji uvjeti poslovanja ni izbliza ne daju mogućnosti koje iseljenici imaju u svojim državama.

Neke od najvećih ulagača među Hrvatima povratnicima možete pogledati u fotogaleriji, a cijeli članak pročitajte u novom broju Lidera.